avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raspunderea mostenitorilor se intinde si asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raspunderea mostenitorilor se intinde si asupra bunurilor personale ce nu au legatura cu mostenirea?

Am acceptat, impreuna cu sora mea, mostenirea in urma descesului parintilor.
Tatal meu a avut un accident si a fost declarat vinovat,dupa indelungi procese.Nu au existat victime,doar pagube materiale.Faptul ca RCA-ul era expirat a determinat partea vatamata sa solicite daune materiale si morale, dupa doi ani de la pronuntarea sentintei.Intrebarea este daca ,in calitate de mostenitori,raspundem doar cu bunurile primite in urma mostenirii sau, in caz de executare,raspundem si cu bunurile personale dobandite si care nu au nici o legatura cu mostenirea?Inteleg ca noul cod civil prevede doar raspunderea cu bunurile mostenite.In ce situatie se poate ajunge la executarea bunurilor personale?
Cel mai recent răspuns: rclean , utilizator 13:21, 5 Aprilie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Decesul tatalui a fost la data de 25.02.2014.Am intrebat Notarul in legatura cu ,,acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar'' si raspunsul a fost ca nu s-a procedat astfel pentru ca: ,,natura succesiunii este legala in temeiul art.975 Noul Cod Civil'' si,in aceasta situatie,raspunsul la intrebarea mea cu privire la obligatiile mostenitorilor il pot afla de la un Avocat,parerea notarului fiind ca raspunderea se limiteaza doar la bunurile mostenite.Totusi ,chiar conform NCC,mai actioneaza confuziunea intre patrimoniul defunctului si cel al mostenitorilor?Daca da,va rog sa-mi spuneti in ce situatie?
Multumesc tare mult pentru raspuns.
~ Conținut șters la cerere ~
S-a judecat pe latura civila,tatal meu solicitand in instanta anularea procesului verbal cu privire la stabilirea vinovatului ,in cazul accidentului.Chiar daca expertiza a fost in favoarea lui,in final actiunea i-a fost respinsa!Consideram ca pretentiile partii vatamate sunt exagerate (repet,nu au fost victime,spitalizari,etc. si li s-a reparat si autoturismul in cateva zile) dar probabil ca este o tentativa de obtinere a unor foloase in urma unui eveniment nefericit,cerind in acest moment daune materiale si morale substantiale,datorita imposibilitatii utilizarii autoturismului si a cheltuielilor de judecata (ne-au chemat si in proces penal,pe care l-au pierdut,inclusiv la recurs).De aici si ingrijorarea mea referitor la bunurile personale.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire si plata datorii de pe urma celui pe care l-am mostenit alex68 alex68 Tatal meu a decedat in urma cu doua luni si am facut deja succesiunea pentru apartamentul său. Va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca,in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a mostenitorilor debitorului care a decedat DanyD DanyD Ce se intampla daca singurul copil a lui de cujus si sotia acestuia renunta la mostenire? Ce poate face creditorul in acest sens? Urmareste silit mostenitorii ... (vezi toată discuția)