avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum fac sa nu ma mosteneasca tatal meu si fratii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum fac sa nu ma mosteneasca tatal meu si fratii vitregi? (Rezerva testamentara)

As dori sa las prin testament sotului meu bunurile mele imobile si sa nu poata emite pretentii tatal meu si fratii mei vitregi (frati consangvini, din partea tatalui). Nu am copii.

Provenienta bunurilor este exclusiv munca mea, nu am primit nimic vreodata de la acest tata care inteleg ca va avea drept de mostenire impotriva vointei mele dupa ce mor, si nu pricep cum sa evit asa ceva.

Am citit ca pentru frati, care sunt privilegiati colaterali, as putea include o clauza de dezmostenire. Probabil pot include pentru siguranta o astfel de clauza si pentru unchi (fratele mamei mele, decedata) si verii mei din partea tatalui si din partea mamei.

Dar pentru tata inteleg ca nu pot? Peste tot pe unde am citit, vad ca parintii sunt rezervatari testamentari si au dreptul la 1/2 din tot ceea ce am detinut eu, chiar impotriva vointei mele, iar orice altceva se considera "liberalitati", ca adica mi-am luat libertati cu fructul muncii mele... ceea ce mi se pare absurd!

Se poate face ceva, gen... o declaratie pe care tatal meu sa o semneze? Ceva cum ca ar renunta la aceste drepturi pe care i le da legea?

Am citit ca donatia este la fel, supusa acestei conditii de rezerva testamentara si probabil doar vanzarea ar fi sigura din acest punct de vedere.

Imi puteti sugera ceva sau nu se poate ocoli aceasta "rezerva testamentara"?


Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2017
Diana2020, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 21:10, 6 Aprilie 2017
Liberalitate inseamna ca dati ceva cuiva in mod gratuit, fara a primi ceva in schimb.
Testamentele si contractele de donatie, de exemplu sunt liberalitati.

In privinta fratilor, indiferent ca sunt "buni" sau vitregi nu trebuie sa va faceti probleme. Nu sunt mostenitori rezervatari.
Tatal, in schimb are dreptul la rezerva succesorala. Aceasta rezerva succesorala este jumatate din cota legala.
In mod normal, daca nu ati face un testament, masa succesorala s-ar imparti la modul: sotul 1/3, iar tatal dvs + fratii 2/3 (din care tatal are 1/4, adica 2/12, iar fratii impreuna 3/4, adica 6/12).
Deci cota legala a tatalui dvs ar fi de 2/12. Rezreva succesorala este jumatate, adica 2/24 sau 1/12.
Ceea ce inseamna ca tatal dvs ar putea cere reductiunea testamentului pana la satisfacerea rezervei sale de 1/12.

Daca bunurile despre care vorbiti sunt bunuri comune, dobandite de dvs si sot, rezerva succesorala se calculeaza din jumatatea dvs, deci este mai mica, respectiv 1/24.
Vanzarea intre soti nu este permisa de lege.
In practica, ar insemna ca tatal dvs sa fie foarte determinat sa solicite reductiunea testamentului, adica sa angajeze avocat, sa deschida proces, sa achite onorarii, taxe judiciare, sa se "taraie" prin judecatorii vreun an etc. pentru o cota de 1/12, care cel mai probabil va fi stabilita de instanta sub forma unei sume de bani pe care sotul dvs va trebui sa i-o achite.
Bună seara. Soluții sunt, adresati-va unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive? Alexandreevici Alexandreevici Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive? In cazul nostru suntem 7 frati mostenitori care ajung in instanta, 6 reclamanti si 1 parat. Bunuri ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)