avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Buna ziua,

Astazi am fost anuntat de sefa mea ca, de la 1 mai, eu si inca un coleg vom fi concediati deoarece in firma se fac restructurari. Sefa a precizat ca decizia a fost luata in urma unei "evaluari" si ca noi doi am tras "lozul necastigator". De asemenea, ni s-a spus ca vom primi cate 2 salarii compensatorii.

Intrebarea mea ar fi: daca eu consider ca este vorba despre o concediere abuziva, ce pot face? Banuiesc ca, fiind vorba de o decizie unilaterala, nu este nevoie de semnatura mea pentru ca demiterea sa intre in vigoare. Pot cere sa vad in ce a constat "evaluarea"? Si, daca nu sunt multumit de modul in care s-a facut aceasta, pot actiona in justitie? Iar, in justitie, pot obtine altceva in afara de o eventuala reangajare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 9 Aprilie 2017
Decizia de concediere poate fi atacata la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul in termen de 45 de zile de la data primirii acesteia.

Puteti solicita sa vedeti evaluarea respectiva.

In instanta se poate obtine:
- reintegrarea pe postul detinut anterior concedierii
- plata salariilor indexate, majorate si reactualizate pentru perioada cuprinsa de la data concedierii si pana la reintegrarea efectiva
- obligarea angajatorului la plata contributiilor sociale pentru perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii efective
- depunerea declaratiilor rectificative D112
Se pot obtine si daune morale?
Obligarea angajatorului la plata daunelor morale este reglementată prin art. 253 alin. 1 din Codul Muncii potrivit căruia: „angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul”.
[ link extern ]


Va multumesc pentru raspuns! Inca o intrebare: se schimba cu ceva situatia in cazul in care firma este in insolventa? Banuiesc ca nu, din punctul meu de vedere.
Se schimba .. intrucat potrivit legii 85/2014 , daca s-a deschis procedura falimentului sau a insolventi , atunci actiunea dvs daca se afla pe rolul instantei se va supenda.

Angajator in insolventa: Ce drepturi au angajatii si cum isi pot recupera ei salariile neachitate?
www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Concediere la revenirea din concediul de ingrijire copil madina71 madina71 Buna seara! La revenirea din CIC angajatorul mi-a spus ca mi s-a desfiintat postul , ca unitatea este in restructurare si ca urmeaza a mi se desface ... (vezi toată discuția)
Concediere si recuperare salariu C P C P Buna seara, Lucrez la o firma aflata in insolventa de 10 luni, si am primit preaviz de disponibilizare de 2 saptamani (art. 65 punct 1 codul muncii). ... (vezi toată discuția)
Executare silita salarii restante saphirr saphirr Buna seara! As vrea parerea d-voastra,a specialistilor,in lgatura cu urmatoarea speta: am fost concediat abuziv in 2010 de catre o companie, am ... (vezi toată discuția)