pe perioada concediului medical firma poate diminua salariul ce l-am avut in luna in care am intrat in concediu medical?
ce legislatie guverneaza salarizarea pe perioada concediului medical?
la ce consultant pot apela pentru aceasta problema?
1. Pe perioada concediului medica contractul individual de munca (CIM) este suspendat de drept (adica nu munciti si nu primiti salariu).
2. Pe perioada concediului medical se primeste o indemnizatie. Baza de calcul pentru aceasta indemnizatie este format din cele 6 luni de zile premergatoare intrarii in concediu medical. la indemnizatia astfel calculata se aplica procentul de acordare in functie de diagnostic (intre 75% si 100% - scrie si pe verso certificatului medical).
3. Este posibil ca indemnizatia astfel calculata sa fie mai mica decat salariul dvs.
Poate am formulat eu gresit intrebarea, dar aceasta baza de calcul (media celor 6 luni anterioare intrarii in concediu medical) ramane constanta pe toata perioada concediului medical, sau poate interveni firma in vreun fel asupra ei?
1. Tot nu inteleg intrebarea dvs. Veniti cu un exemplu concret.
2. Pentru o perioada neintrerupta de concediu medical, baza de calcul media zilnica a indemnizatiei sunt aceleasi, nu se schimba.
3. Daca, dupa o pauza, aveti alt concediu medical atunci se schimba si baza de calcul si indemnizatia zilnica.
concret, dupa 3 luni de concediu medical neintrerupt, in a patra luna firma a diminuat baza de calcul coreland-o cu nerealizarile de contracte, e legal?
1. Daca cea de a patra luna de concediu medical este in continuarea celor trei luni precedente nu are cum sa se modifice baza de calcul.
2. Sumele sunt luate din statele de plata si nu au cum sa se modifice, retroactiv, in functie de realizarile unitatii.
3. Concediul medical nu se suporta de angajator. El il plateste dar il recupereaza de la Casa de Asigurari de Sanatate, asa ca nu vad de ce ar recurge la asemenea diminuari de sume de bani.
4. Intrebati contabila care a calculat indemnizatia de concediu, sa va explice cum a facut calculul si in ce baza legala.
Calcul co dupa cm
slungoci
Un salariat este in urmatoarea situatie:
-Salariu 1.10.2012 =2300 ron
-Din data de 2.10.2012 trece pe alt post cu salariu lunar de 1600 ron
-Concediu ... (vezi toată discuția)