avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine plateste pentru martorii chemati in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine plateste pentru martorii chemati in instanta?

Buna ziua,

Anul trecut am fost chemat ca si martor intr-un proces in alta localitate si am cheltuit mai multi bani pe biletul de tren si mancare, ca sa nu mai pun la socoteala si ziua pierduta. Judecatoarea mi-a spus dupa ce m-a chestionat ca trebuie sa depun o cerere la judecatorie pentru rambursarea cheltuielilor.

Am trimis anul trecut in mai decontul meu, cu scrisoare recomandata, dar pana azi nu am primit nici un fel de raspuns si nici banii nu i-am vazut.

Stie cineva cum trebuie sa procedez pentru recuperarea banilor cheltuiti pentru deplasarea facuta?

Va multumesc

Traian
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:34, 24 Septembrie 2009
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Din pacate situatia nu e roz.
Procesul (caz de coruptie) se afla in faza de apel (mare lucru mie nu imi spune ..adica nu am idee cat mai poate dura). Eu am primit o citatie prin care mi se spunea ca daca nu ma prezint voi fi amendat cu pana la 5000 de lei, ca urmar am scos din buzunarul meu vreo 250 de lei pentru deplasare fara sa pun la socoteala o zi intreaga pierduta. Cand am fost audiat am solicitat judecatoarei sa mentioneze in sentinta si rambursarea cheltuielilor mele, dar nu stiu ce se va intampla.

Foarte ciudat mi se pare sistemul asta...oare ce s-ar fi intamplat daca pur si simplu nu aveam bani sa ma deplasez la proces. Nu era normal sa imi trimita un voucher cu care sa imi pot lua biletul de tren?

Traian
Stimate domnule Traian,

La cererea prin care solicitati rambursarea banilor ocazionati de deplasare, dvs.trebuie sa adaugati biletele de transport si orice alta chitanta privind cheltuieli rezonabile, efectuate in timpul deplasarii.
Sistemul este defectuos,mai ales prin interzierea cu care parvin banii cheltuiti.
mtraian a scris:

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Din pacate situatia nu e roz.
Procesul (caz de coruptie) se afla in faza de apel (mare lucru mie nu imi spune ..adica nu am idee cat mai poate dura). Eu am primit o citatie prin care mi se spunea ca daca nu ma prezint voi fi amendat cu pana la 5000 de lei, ca urmar am scos din buzunarul meu vreo 250 de lei pentru deplasare fara sa pun la socoteala o zi intreaga pierduta. Cand am fost audiat am solicitat judecatoarei sa mentioneze in sentinta si rambursarea cheltuielilor mele, dar nu stiu ce se va intampla.

Foarte ciudat mi se pare sistemul asta...oare ce s-ar fi intamplat daca pur si simplu nu aveam bani sa ma deplasez la proces. Nu era normal sa imi trimita un voucher cu care sa imi pot lua biletul de tren?

Traian

Da, daca depuneti cheltuielile de transpor acesta va fi acoperit de instanta, dar trebuie sa cereti dvs. acest lucru in mod verbal instantei.
Daca omite sa se pronunte puteti depune o cerere la instanta prin care sa se pronunte.
Poate ca ar fi fost mai normal ca parchetul sa se ocupe de aceasta chestiune si sa ceara intrucat daca sunteti martorul acuzarii este in interesul acestuia sa va prezentati.Dar legea nu obliga parchetulla asa ceva.
Unele instante mai intreaba ele cu privire la cheltuieli pe martori.
Oricum martorul dupa ce este zapacit de audiere poate uita fooarte usor de cheltuielile facute si isi va aduce aminte mai tarziu.

Cred ca solutia cea mai eficienta in contextul legislativ actual ar fi aceea ca martorul sa se prezinte cu o cerere scrisa si sa anexeze alaturat dovezile.
Daca instanta il vede cu cererea in mana il va intreba despre ce este vorba.

avocat Claudiu Lascoschi
~ Conținut șters la cerere ~
Din pacate poate ca exista mare adevar in ceea ce spuneti, dar totusi lucrurile se pot indrepta.
Este aiurea sa mai apelam la spiritul civic atata timp cat unii oameni sa se deplaseze dintr-un loc in altul poate ca nici nu pot din cauza lipsei banilor...
De aceea sistemul ar trebui reglat ca sa poata functiona.
Insa nu stiu daca se vrea acest lucru sau cei care pot reglementa legal acest lucru ( forul legislativ) nu sunt interesati.
Plata martorilor ar trebui facuta anticipat de parchet si apoi sa fie amendati daca nu se prezinta.Asa consider ca ar fi just.Insa nu procurorii sunt de vina, ci...legea e de vina...bat-o vina ( scuzati-mi repetitiunea).

Totusi cheltuielile de drum cred ca instanta le-ar deconta daca ar fi bilet de tren.Mai greu este cu bonurile de benzina...:( si cu masa ca omul mai trebuie sa si manance si nu din banii lui daca pleaca in alt oras...:foottap:

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Intrebare referitoare la calitatea de martor acirelav acirelav buna ziua. sunt chemata in instanta in calitate de martor, nu sunt in tara, am fost citata o data si nu am putut ajunge, va rog sa imi spuneti ce sa fac : pe ... (vezi toată discuția)
Martor in proces Adi951 Adi951 O persoana in varsta de peste 901 ani care locuieste la tara este chemata ca martora la un proces despre care nici nu a fost informata pentru ce ... (vezi toată discuția)
Citatie in calitate de martor la in proces penal - decont sau neprezentare radue radue Buna ziua, Am primit o citatie in calitate de martor de fond pentru un proces penal privind \"Infractiuni pe drumurile publice\". Aceasta citatie vine in ... (vezi toată discuția)