avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din cauza declararii de sediu PFI trebuie sa platesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din cauza declararii de sediu PFI trebuie sa platesc 100% reabilitarea termica?

Buna izua,

Angajatorul sotiei a cerut ca aceasta sa-si faca PFI pentru a-i plati salariul prin contract de colaborare, probabil pentru ca e mai avantajos fiscal.
Sotia a declarat sediul PFI la noi acasa, in apartament la bloc. Nu desfasoara activitate aici.
Blocul urmeaza sa intre in reabilitare termica.
In sectorul 4, persoanele juridice vor plati 100% din costul reabilitarii fata de 20% cele fizice. Iar 100% e ceva de neimaginat, peste 1/4 de miliard de lei vechi! Un cosmar.
Legea spune ca persoanele care au sediul de firma declarat la ONRC, chiar daca nu desfasoara activitate, trebuie sa plateasca 100%?
PFI e asimilat unei firme?
Daca da, ce se poate face?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:47, 10 Aprilie 2017
Ce vreau sa spun din capul locului e ca mai degraba sa-si caute alt angajator sau sa incerce sa fie angajata cu contract de munca, nici intr-un caz cu PFA/SRL pentru ca va fi un cosmar, iar castigul financiar va fi doar aparent pentru ca sunt o groaza de taxe de platit astfel incat la final, daca tragi linie, constati ca ai castigat fix-pix !
Acum, inteleg ca raul a fost produs si revin la intrebarea intiala.
Nu, nu are de ce sa fie asimilata unei firme comerciale pentru ca doar nu e pravalie, bacanie sau ceva "de genu'", nici macar firma de vanzari on-line.
Baza legala nu stiu care ar fi, dar sunt curios daca presedintele asociatiei va impus aceasta plata sau doar banuiti dvs ca asa ar trebui.
Eu cand am avut acel SRL, cu sediu social tot in apartamentul in care sunt si acum proprietar, nu m-am complicat sa bag in contabilitatea firmei cheltuilile de intretinere, nici factura de curent, nici nimic de ce avea de-a face cu apartamentul.
Insasi denumirea, "PERSOANA FIZICA individuala", denota ca nu este acelasi lucru cu o firma, chiar daca si acest PFI are o personalitate juridica, nu are cum sa fie asimilata cu o "persoana juridica".
Deci, daca presedintele asociatiei comenteaza rugati-l sa va dea baza legala prin care el asimileaza o PERSOANA FIZICA individuala cu o firma.
Daca nu va da nimic, atunci sa fie sanatos, dvs ii platiti fix cat ar trebui sa plateasca orice alt proprietar, e obligat sa va dea chitanta si apoi, daca face pe dășteptul si va calculeaza penalitati, n-are decat sa va dea in judecata pentru ca oricum va pierde glorios.
Mult succes !
Distinctia intre persoana fizica si juridica din punctul de vedere al proprietarului, nu al ocupatiei/formei de angajare.
Adica, apartamentul este proprietate lui Icsulescu Ion si Icsulescu Lenuta SAU este proprietar SC MICSUNICA SRL, asta este diferenta intre tipurile de proprietari, nu unde, ce si cum sunt angajati proprietarii, sau daca au acasa vreun sediu social de firma.
Dar daca e vorba de minunatul sectorul 4...pastorit de si mai minunat edil, inteleg ca nu intelegeti.
se punea aceasta problema doar daca apartamentul era detinut de o firma.
In cazul de mai sus nu se pune problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil achizitionat pe pfi ada stefan ada stefan Buna seara! Doresc sa cumpar un apartament pe PFI insa nu stiu care sunt taxele care urmeaza sa le platesc. De asemenea impozitul pe cladire este cel de 1,5% ... (vezi toată discuția)
Cea mai convenabila solutie+lamuriri hopeless1 hopeless1 sa zicem am 5masini cumparate pe numele meu si vreau sa le inchiriez la o firma. care ar fi cea mai avantajoasa solutie? si legala normal? sa-mi fac PFA? sau ... (vezi toată discuția)
Refuz de plata a ajutorului covid pe motiv ca persoana nu are cont bancar de persoana juridica?! unteolog unteolog Sotia e medic si se intretine din garzi platite cu ora, prin intermediul unui PFI (persoana fizica autorizata) Spitalul unde colabora fiind unul mic, s-a ... (vezi toată discuția)