Buna ziua ! Sunt locatar intr-un bloc cu apartamente proprietate personala la etajul 1, construit si dobandit in anul 1981. Vecinul meu de la parter in decursul anilor 2002 - 2008 si-a construit o "extindere de parter" amplasat pe spatiul de folosinta comuna (codomeniu), blacand in acelas timp accesul pe casa scarilor la una din usile cu care este dotat (casa scarilor avand, din constructie, 2 usi de acces inspre exterior). Exista temei legal sa ma angajez intr-un proces de "tulburare de posesie" indreptat impotriva vecinului meu ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Art. 256 Cod penal
Tulburarea de posesie
(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Atat timp cat nu a folosit amenintari sau violente ori distrugerea sau stramutarea semnelor de hotar, nu va exista infractiune si in consecinta va veti putea adresa doar instantei civile.
Fara autorizatie?
Ia o amenda si trebuie sa legalizeze ... dar tot asa ramane .
La asemenea lucrari e necesar acordul vecinilor din imediata proximitate -sus ,stanga ,din dreapta ,jos(daca este).
Dar din L.230/2007 la capitolul III ,se regasesc la pct. a) urmatoarele :
B. Obligaţii:
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu;
Si mai sunt si alte prevederi ,oricum din moment ce restrictioneaza accesul va afecteaza
iar daca sunteti obligat sa traversati spatiul ocupat in prezent de extindere nu puteti .
Din Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari din 19.12.2007 se mai desprind paragrafe cu privire la speta prezentata .