Am și eu o mica nelămurire în privința construirii unui imobil pe proprietatea altei persoane.
De 3 ani stau cu o fata, intre timp ne.am logodit, și am luat decizia să ne mutăm și să începem in a ne construi o casa. Daca eu, investitorul, in aceea casa suport toate materialele și manopera și se ajunge vre-o data la neînțelegere, cum as putea să îmi recuperez investiția sau casa. Sau ce acte aditionale ar trebui sa întocmesc n vederea acestei probleme.
Problemă ar fi că încă nu am/avem actele deoarece tatăl ei a murit de ceva ani, nu îmi permit momentan până la finalizarea construcției sa fac și actele. Casa a fost ridicata( 2 camere, la rosu) iar eu am venit cu finalizarea ei, plus alte anexe aduse acesteia.
Casa a fost ridicata de catre cine, de dvs. sau de tatal fetei? Daca dvs faceti doar niste amenajari, atunci veti avea eventual, cel mult un drept de creanta privind imbunatatirile facute, nu veti avea un drept de proprietate asupra casei in sine. Pe scurt, daca va certati cu fata, casa ramane pe loc, ca sa nu spun altfel. Desigur, prin conventie scrisa se poate stabili orice doriti.
Însă prin convenție scrisa ce ar trebui sa fac? Să implic notarul?
Ideea este ca, mama ei ne.a cedat o parte din teren, pe care era și aceasta construcție. În aceeași curte este o alta casa care v.a rămâne surorilor ei. Pentru asta trebuie să fac succesiune sau este și un act făcut prin notar care ne poate ajuta pe amândoi, nu numai pe mine. Un act care susține faptul că ne.a cedat aceea parte din teren.
Și da , casa a fost construita de tatăl ei. Insa tot interiorul este făcut de mine. La fel și mobilata. Tot odată am păstrat chitanțele și facturile pentru a putea demonstra lucrul asta.
Tot odată nu exista nici o autorizație de construcție pentru acele 2 camere. Din ceea ce știu eu s.a platit doar impozit pe ea de 6-7 ani până astăzi.
V-a cedat o parte din teren cum? Pe gura? Daca da, nu este suficient. De ce?
Pentru ca verba volant, scripta manent, adica daca se razgandeste, maine o sa va spuna altceva.
Din ce spuneti, acolo treaba nu este foarte clara, asa incat este necesar sa mergeti la notar si sa lamuriti problema si apoi sa incheiati actele in scris cu clauze corecte, pentru ca alminteri o sa stati "pe pioneze" de acum inainte. Daca familia nu a dezbatut succesiunea, atunci trebuie sa o faca. Iar problema dvs cu investitia este o alta chestiune distincta.