avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia bunului altuia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia bunului altuia

Buna ziua! Daca conform NCC este posibila vanzarea bunului altuia s-ar putea dona un bun care apartine altei persoane?
Cel mai recent răspuns: trailer1234 , utilizator 23:03, 20 Aprilie 2017
Textul cu bunul altuia se refera expres la vanzare, si nu cred ca se poate aplica donatiei pure si simple in forma pe care o cunoastem, insa prin intermediul unor alte mecanisme (de ex. stipulatia pentru altul) cred ca se poate ajunge la acelasi rezultat, dar strict fata de intrebarea dvs, as raspunde, NU.
Care este scopul practic al intrebarii? Caci juridic nu stiu daca ati inteles ce inseamna vanzarea lucrurlui altuia... are ceva componente de ilicit si/sau risc acolo, pe undeva.
In opinia mea, vanzarea lucrului altuia este permisa pentru a lasa la latitudinea cumparatorului ce sa faca cu contractul astfel incheiat, sa ceara daune, sa obtina proprietatea etc.
Nu vad diferente semnificative intre vanzarea lucrului altuia si promisiunea de a incheia un act juridic.
Va multumesc pentru raspuns, nici eu nu cred ca ar putea exista animus donandi cu privire la niste bunuri pe care nu le avem in patrimoniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea donaþiei. cauza imoralã camelia2379 camelia2379 Noul cod civil nu enumera printre cauzele de revocare a donatiei (art. 1020) si situatia concreta pe care doresc sa o supun discutiei, respectiv revocarea ... (vezi toată discuția)
Donatie miradumitru@yahoo.fr miradumitru@yahoo.fr Donatarul poate sa dea procura altei persoane, pentru a- l reprezenta ? (vezi toată discuția)
Acte de donatie intre soti? danaclaudia danaclaudia Buna ziua! Iata pe scurt povestea mea: socrii mei i-au facut acte de donatie sotului meu, drept bun propriu, asupra unui teren cu o casa ... (vezi toată discuția)