avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)

Buna ziua,
Ma puteți ajuta cu un sfat in legătura cu o problema?
In urma cu 1 an și ceva am sustrat dintr un supermarket un produs, după am fost dus in camera agenților de paza și mi au fost luate datele și pana am fost sa plătesc produsul, șeful de tura a chemat organul de politie care m-a dus la secția de politie și mi a luat declarație. In Iunie, anul trecut , incidentul s-a stins dar anul acesta a apărut pe portalul instanței confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)* și pe portal
Sunt chemat la judecătorie .
Acasă, nu am primit încă nicio citație.
Îmi puteți da un sfat sau o recomandare?
Va mulțumesc,
Buna ziua,
Da , cu siguranta ma voi prezenta.
Daca cei de la supermarket , si-au retras plangerea, si prejudiciul recuperat, sa mai mai linistesc ca se va termina cu bine?
Pe portal ,la tip obiect , este confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP), ce la sa ma astept ?
Pun aceste intrebari si sunt nelinistit in ideea in care, de anul trecut , acest incident a fost stins.

Va multumesc!
La aceasta infractiune este incidenta impacarea nu retragerea plangerii, iar daca va impacati se dispunea clasarea.
Solutia de renuntare la urmarire penala s-a dispus deoarece procurorul a constatat ca nu există un interes public în urmărirea faptei.
Buna ziua,

Va multumesc mult pentru interventie.

O zi frumoasa!
Am analizat discutia din mesajele anterioare, dupa o analiza a mesajelor, am si eu cateva intrebari ce imi pot fi de folos candva. Iata intrebarile:

1) Daca partea vatamata nu vrea sa se impace cu inculpatul, procurorul are dreptul sa dispuna renuntarea la urm. penala?

2) In cazul in care procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre obligaţiile prev. de art. 318, ali. 3 Cod. p.p., inculpatul poate ca indeplineste obligatiile prev. de lege, dar partea vatamata cum va fi despagubita?

3) In ciuda faptului ca procurorul ar dispune renuntarea la urm. penala, judecatorul poate sa respinga cererea procurorului de renuntare a urm. penala si sa dispuna pedeapsa cu inchisoare pentru inculpat?

4) Am vazut Decizia CCR nr. 23/2016 - excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 318 din Codul de procedură penală.
Asta inseamna ca e neconstitutional, iar în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul mai poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia ?


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
La aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârşirea infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
In acord cu textul de lege, procurorul nu ar trebui sa dispuna renuntarea la urmarire penala daca suspectul/inculpatul nu face niciun demers in a acoperi prejudiciul.
In acest sens, după consultarea suspectului sau a inculpatului, procurorul il poate obliga pe acesta sa înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia.
În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară poate sa desfiinţeze soluţia de renunţare la urmărire penală şi sa trimita cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală sau poate sa desfiinţeze soluţia de renunţare la urmărirea penală şi sa dispuna clasarea. Atat poate sa faca.
Art. 318 c.p.p a fost modificat in acord cu Decizia CCR.

Alte discuții în legătură

Redeschidere urmărire penală Just-drept Just-drept Am avut un proces nedrept. Procurorul a propus confirmare renuntare urmarire penală (art 318 cpp), iar judecatorul a admis confirmarea la RUP. Sunt ... (vezi toată discuția)
Renuntare u.p. art. 318 cpp. _Alin_ _Alin_ - Judecatorul de camera preliminara admite plangerea impotriva ord. procurorului, trimitand cauza la parchet pentru completare u.p. - Procurorul pune in ... (vezi toată discuția)
Solutie de renuntare la urm. penala danaa1 danaa1 Procurorul de caz, prin ordonanta a dispus solutia de renuntare la urm. penală fata de niste inculpati. Dosarul e la instanta, dar pana in prezent nu am ... (vezi toată discuția)