avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)

Buna ziua,
Ma puteți ajuta cu un sfat in legătura cu o problema?
In urma cu 1 an și ceva am sustrat dintr un supermarket un produs, după am fost dus in camera agenților de paza și mi au fost luate datele și pana am fost sa plătesc produsul, șeful de tura a chemat organul de politie care m-a dus la secția de politie și mi a luat declarație. In Iunie, anul trecut , incidentul s-a stins dar anul acesta a apărut pe portalul instanței confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)* și pe portal
Sunt chemat la judecătorie .
Acasă, nu am primit încă nicio citație.
Îmi puteți da un sfat sau o recomandare?
Va mulțumesc,
Si daca partile nu ajung la o intelegere ? Daca inculpatul nu doreste sa achite suma de despagubire ceruta de partea vatamata?
Sau daca partea vatamata nu doreste sub nici un fel sa se impace cu inculpatul, ce vor face procurorul si judecatorul?

Dar daca judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta procurorului in temeiul art. 341 cod pr. pen in vederea completarii urm. penale, in cazul acesta, procurorul va efectua din nou cercetarile obligand pe inculpat sa repare greseala cu partea vatamata (Asa inteleg din lege si din postarile de mai sus).

Iar apoi daca nici de data aceasta partea vatamata nu vrea sa se impace cu inculpatul, se dispune inceperea judecatii? Judecatorul poate sa dispuna pedeapsa cu inchisoarea a inculpatului, chiar daca procurorul nu a cerut sau nu e de acord cu pedeapsa inchisorii pentru inculpat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu intentioneaza sa achite prejudiciul, in mod normal nu ar trebui sa dispuna RUP.
Daca se doreste achitarea prejudiciului si totusi persoana vatamata nu doreste impacarea, se poate dispune RUP.
Judecatorul de camera preliminara sesizat pentru confirmarea ordonantei de RUP nu poate dispune inceperea judecatii pe fond, v-am indicat solutiile posibile.
De retinut este ca, in cazul în care judecătorul a respins cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală, o nouă renunţare nu mai poate fi dispusă, indiferent de motivul invocat.
Am inteles perfect !

Dar sa presupunem ca inculpatul vrea sa achite prejudiciul, insa partea vatamata nu accepta sa se impace cu inculpatul din unele motive pe care le stie doar persoana vatamata.
Daca procurorul dispune RUP, judecatorul de camera preliminara poate sa accepte dispunerea de RUP data de procuror daca partea vatamata nu a acceptat sa se impace cu inculpatul in schimbul prejudiciului?

Iar in cazul în care judecătorul a respins cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală, se trece direct la judecata pe fond, sau se retrimite dosarul la parchet pentru completarea u.p.?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Judecatorul e suveran :D
La intrebarea a doua , v-am raspuns ce solutii poate dispune in caz de respingere.
danaa1 a scris:


3) In ciuda faptului ca procurorul ar dispune renuntarea la urm. penala, judecatorul poate sa respinga cererea procurorului de renuntare a urm. penala si sa dispuna pedeapsa cu inchisoare pentru inculpat?



patrascu razvan a scris:


În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară poate sa desfiinţeze soluţia de renunţare la urmărire penală şi sa trimita cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală sau poate sa desfiinţeze soluţia de renunţare la urmărirea penală şi sa dispuna clasarea. Atat poate sa faca.



danaa1 a scris:


Dar daca judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta procurorului in temeiul art. 341 cod pr. pen in vederea completarii urm. penale, in cazul acesta, procurorul va efectua din nou cercetarile obligand pe inculpat sa repare greseala cu partea vatamata (Asa inteleg din lege si din postarile de mai sus).



patrascu razvan a scris:


Judecatorul de camera preliminara sesizat pentru confirmarea ordonantei de RUP nu poate dispune inceperea judecatii pe fond, v-am indicat solutiile posibile.



Este absurd ca judecatorul de camera preliminara, odata ce a desfintat ordonanta procurorului in temeiul art. 341 cod pr. pen in vederea completarii urm. penale, un alt judecator de camera preliminara sa poata sa desfiinţeze soluţia de renunţare la urmărire penală şi sa trimita cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală.

Cu alte cuvinte, nu este destul de clar ca judecatorul de camera preliminara, dupa ce a desfintat ordonanta procurorului in temeiul art. 341 CPP in vederea completarii U.P., de ce ar mai fi nevoie de o noua desfiinţare a soluţiei de renunţare la urmărire penală şi sa trimita cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală?

Asta ar insemna ca procurorul nu a completat urm. penala conform instructiunilor data de jud. de camera preliminara care a desfintat ord. procurorului (art. 341, al. 6, lit. b CPP), pentru ca, daca procurorul ar efectua U.P. conform instructiunilor data de jud. de cam preliminara cand a desfintat ordonanta procurorului, nu ar mai fi fost nevoie de o noua desfintare a solutiei procurorului prin care sa se trimita cauza la procuror pentru a completa din nou U.P.

Alte discuții în legătură

Redeschidere urmărire penală Just-drept Just-drept Am avut un proces nedrept. Procurorul a propus confirmare renuntare urmarire penală (art 318 cpp), iar judecatorul a admis confirmarea la RUP. Sunt ... (vezi toată discuția)
Renuntare u.p. art. 318 cpp. _Alin_ _Alin_ - Judecatorul de camera preliminara admite plangerea impotriva ord. procurorului, trimitand cauza la parchet pentru completare u.p. - Procurorul pune in ... (vezi toată discuția)
Solutie de renuntare la urm. penala danaa1 danaa1 Procurorul de caz, prin ordonanta a dispus solutia de renuntare la urm. penală fata de niste inculpati. Dosarul e la instanta, dar pana in prezent nu am ... (vezi toată discuția)