avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cerere de transmitere a datelor soferului masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cerere de transmitere a datelor soferului masinii depistate stationand neregulamentar in sectorul 1, primita de la Politia locala s. 1 - cum pot proceda daca nu am cum sa aflu sigur cine era soferul in ziua respectiva?

Am primit in data de 07.04.2017 (desi pe plic stampila postei este cu 06.04.2017) o cerere din partea Politiei Locale s. 1 Buc. - Serviciul Circulatie pentru a transmite datele persoanei care a condus masina in data de 13.02.2017 (in urma cu 2 luni!!!), data in care aceasta a fost depistata pe bd. Marasti nr. 17 stationand neregulamentar intre 9.46 si 9.53.
Eu sunt proprietara masinii, insa in acea perioada era zapada mare in Bucuresti, totul blocat, trotuarele ocupate de mormane de zapada etc. si, masina fiind 4x4, mai multi membri ai familiei am condus-o, din cauza ca este mai potrivita pentru vremea de iarna. Imi este practic imposibil sa mai aflu dupa 2 luni cine si cum a ajuns in acea zona in 13.02.
Nu stiu cum sa procedez. Am citit legea 61/1991, art. 3, pct. 31, unde este trecut care e amenda pentru necomunicarea datelor si am alfat ca este intre 100 si 500 de lei. Am sunat la politia s. 1 sa intreb informatii legat de modul de calcul al acestei amenzi - cum se stabileste daca este 100 de lei sau 500 de lei? Mi s-a raspuns, citez: "politistul care face procesul verbal studiaza si decide"!!! :O:O:O Este vorba de o diferenta care mie mi se pare f mare intre 100 si 500 de lei, dar persoana cu care am vb nu m-a putut lamuri cum se face calculul si de ce. Am aflat ca amenda pentru stationare neregulamentara este 580 de lei (1/2 in 48 de ore) si 3 pct. la permis.
Intrebarea mea este: cum sa procedez? Sa dau datele mele doar ca sa scap cu 1/2 din 580 de lei in 48 de ore, pentru ca sunt proprietarul si sa imi asum eu raspunderea indiferent de cine a condus? Sau sa risc amenda pentru necomunicarea datelor? Aceea se poate plati 1/2 in 48 de ore? Mi se pot da 500 de lei - adica maxim? In ce conditii?
Va rog mult sa ma ajutati cu informatii si un sfat, efectiv nu stiu ce sa fac.
Multumesc anticipat pentru ajutor si o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:49, 11 Aprilie 2017
Puteti da un raspuns scris (il trimiteti prin posta cu confirmare de primire) in care sa comunicati faptul ca data fiind perioada de timp in care v-a fost comunicata aceasta cerere, nu mai stiti exact cine a condus acea masina si oricum fapta este prescrisa cf. art. 26 alin 3 din OG2/2001..
Un PV de contraventie trebuie trimis comunicat contravenientului in maxim doua luni de la data savirsirii faptei, altfel fapta se prescrie.
Art. 26
(1)Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal acestuia copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2)Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3)In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult doua luni de la data incheierii.
bd. Marasti nr.17 este o adresa la care se gaseste vreo persoana fizica sau juridica la care unul sau mai multi membri din familie au interesul sa viziteze respectiva locate (sau una apropiata). Sau a oprit in respectivul loc pentru ca acolo un loc liber.
Este obligatoriu sa raspundeti la solicitarea politiei. Daca as fi in locul dvs. as raspunde in sensul ca autoturismul este folosit de intreaga familie. Nu sunteti obligata sa tineti evidenta persoanelor care folosesc autoturismul. Eu as indica toate persoanele care ar fi putut folosi autoturismul la data constatarii contraventiei cu datele personale complete (nume, prenume, CNP, adresa de domiciliu etc). Dintre aceste persoane este datoria politiei sa stabileasca prin mijloace specifice care este contraventientul.
Contraventi se prescrie in termen de 6 luni daca nu se incheie procesul verbal de contraventie.
Politia poate sa nu incheie procesul verbal de contraventie, autorul fiind necunoscut.
De asemenea, politia poate sa incheie un proces verbal pe numele unei persoane dintre cele indicate de dvs. Procesul verbal va ajunge la respectiva persoana care trebuie sa-l conteste in instanta, politia fiind obligata sa faca dovada ca persoana aleasa este chiar contravenientul. Practic este aproape imposibil acest lucru.
Succes!
ing. Ioan Ciobanu

Permiteti o postare OFF TOPIC

S-au intalnit doi foti colegi de liceu. Conversatia decurge in felul urmator:
- ce mai faceti, colega?
-am putina treaba in Piata Romana
-atunci ce cauti in Piata Sudului?
- un loc de parcare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are obligatia agentul constatator de la locala sa fotografieze pozitia autoturismului? DlGoe DlGoe Buna ziua! Am stationat cu autoturismul pe intrandul de la un imobil(casa). Aia de la locala au zis ca am stationat pe trotuar. Masina e un Smart, are ... (vezi toată discuția)
Proces verbal contraventie - stationare neregulamentara gabi2204 gabi2204 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: 1. pe 23.08.2016 am gasit in geamul masinii personale o notificare emisa de Politia Locala Cluj-Napoca , Serviciul ... (vezi toată discuția)
Comunicare, contestatie Corina6 Corina6 Am primit urmatoarea comunicare : Va facem cunascut ca in data de 16.09.2016 intervalul orar 1129-1134 , autovehiculul dvs cu datele de mai sus a fost ... (vezi toată discuția)