As dori sa intreb cum isi poate declara veniturile si cum isi poate plati contributiile un Freelancer in Romania. Proiectele se obtin prin siteuri dedicate (gen Upwork, Freelancer.com), plata se face prine Paypal si clientii sunt 90% din strainatate care nu cer factura niciodata. Serviciile sunt social media marketing si freelance writing.
Exista o metoda prin care se pot declara veniturile fara a se face PFA, SRL sau II (deoarece clientii nu au nevoie de factura?) Se poate declara printr-un extras bancar cumva dupa care se socoteste contributia la stat si se poate plati asigurarea medicala? Exista cumva o metoda pentru astfel de venituri venind din strainatate?
Faptul că un client nu are nevoie de factură nu înseamnă că nu aveți obligația să vă autorizați pentru activitatea desfășurată.
Dacă nu sunteți înregistrat sub nicio formă (PFA, SRL), se poate vorbi, cel puțin despre venituri din alte surse (art. 114, alin. (2), lit. g) din Codul fiscal), însă în normele de aplicare se specifică faptul că aceste prestări de servicii nu trebuie să aibă caracter de continuitate. Ori, din punctul de vedere al ANAF, deja de la a doua prestare de serviciu în cursul unui an, se consideră că activitatea are caracter de continuitate.
Puneți în balanță și vedeți ce formă de organizare vă convine mai bine: PFA, cu impozitare mare și acces imediat la cash, sau SRL, cu impozitare mult mai mică, însă acces la cash restricționat până la aprobarea situațiilor financiare anuale.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.