avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Trecerea timpului
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Trecerea timpului

Am găsit, întâmplător, această postare, din 2008:
Cu privire la J H, consider ca, odata introdusa o astfel de posibilitate in legislatia romaneasca, ea va fi folosita cat de des posibil si de multe ori ca hartuire a celuilalt partener, asa cum se folosesc azi in multe cazuri mariri sau micsorari de pensie, unele cereri in partaj etc.
Din pacate, in domeniul dreptului familiei sunt cele mai multe sicane pe care fostii si le fac unul altuia. Si, chiar daca e de inteles, caci in acest domeniu sunt cele mai multe emotii care se intalnesc, nu consider ca e bine sa introducem, explicit, copiii in mijlocul acestor situatii.

Dupa un divort, in functie de discernamantul format, un copil se intreaba, cel mai des, daca afost vina lui. Astfel, daca mai si vede plimbarile prin instante cu el ca miza... nu consider asta un lucru tocmai bun in educarea sa.
In plus, exista numeroase cazuri in care parintii conflictuali il folosesc de arbitru, un lucru iar gresit, caci creierul lui se va contorsiona ca sa nu-i faca sa sufere pe amandoi...

Nu vad insa, in acest important mesaj, o minima prezentare a acestei custodii comune care se propune... macar sa avem o viziune despre ce vorbim...

Consider ca, in anumite dintre formele ei, custodia comuna duce la limitarea unor drepturi personale si nepatrimoniale ale parintilor si ar trebui sa fim tare atenti cand ingradim un om. Astfel dreptul la libera circulatie este cel mai simplu de dat. Vi se pare corect ca un om sa aiba limitat un astfel de drept, la fel ca si cercetatii penal care nu au dreptul de a parasi tara ori orasul, pentru ca are vina de a ... fi facut un copil?

Este foarte adevarat faptul ca s-a constatat in studii psihologice ca un copil crescut fara tata tinde, daca e baiat, sa-si dezvolte mai lent responsabilitatea (in principal, in practica acest lucru se manifesta printr-o angajare tarzie si defectuoasa in munca, in joburi sub nivelul de pregatire etc.) iar o fata ramane fara o autoritate in viata ei, fara un model masculin de urmat (cel mai des, aceste fete raman insarcinate la varste mai fragede sau fara a avea o relatie stabila aproape toata viata).

Cu toate astea, un om care va fi in mijlocul unui conflict pe care il va intelege mai mult sau mai putin ca fiind sau nu al lui, va avea urmari mai grave: imposibilitatea sau frica de a crea relatii pe termen lung (orice tip de relatii, atat sociale, de familie, de relationare in viitor cu proprii copii) si tind a "termina", a "lichida" relatiile cu ambii parinti cat mai repede. Anume, daca au ajuns la facultate sau la primul job, relatiile cu parintii se vor raci; este un sistem de aparare care se creaza; decat sa mai fie la mijloc, acel copil prefera sa se desprinda de ambii.

Poate, daca tot discutam astfel de chestiuni, domnule Octavian, ne spuneti si noua la ce tip de custodie va ganditi, ne-o descrieti in linii mari etc.

Daca divortul parintilor romani, azi, se poate prelungi in instante numai prin cereri de pensii de intretinere, aceasta custodie comuna va duce la o plimbare constanta pe la judecatorii, la cereri de clarificare a educatiei date copilului si la "cresterea si educarea lui" de catre decizii judecatoresti si nu de catre macar unul dintre parinti.


Stimată doamnă avocat AVLIL, tot ce aţi scris atunci s-a adeverit, vedeţi rândurile subliniate. ACUM, vă contraziceţi pe dvs. înşine , cea de atunci, deşi realitatea tristă este ceea ce aţi preconizat şi mai mult de atât:îndrăzneala de a fi făcut un copil cu omul nepotrivit se lasă, deseori, cu penalizarea mamei între 100-1000 lei/zi calendaristică de întârziere a unui program de relaţii personale stabilit cu intermitenţe şi poate fi solicitat, perfect legal, de un cetăţean care a neglijat copilul chiar 10 ani, important este să existe acel program de vizită.
DE ce oare?
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 11:59, 13 Aprilie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Stimată doamnă avocat, postarea mea este o aducere aminte pentru o d-nă avocat de pe acest site, care, în urmă cu 9 ani, avea o părere echilibrată, spun eu, asupra acestui concept de "custodie comună" numită în legislaţia românească "autoritate părintească comună" şi ale cărei premoniţii s-au adeverit.Totuşi, azi, doamna are teorii diametral opuse :)
Eu sunt de părere că totuşi, şi legile neclare şi părtinitoare sunt de vină, precum şi interpretarea lor şi, în plus, nerespectarea jurisprudenţei.
De exemplu, o instanţă din Bucureşti, unei mame cu copil sugar, mamă alungată din casă , dar fără copil, îi acordă program de vizitare numai la domiciliul şi în prezenţa tatălui , cu motivarea că sugarul e prea mic şi nu poate fi scos din mediul său obişnuit, aceeaşi judecătoare, în aceeaşi perioadă, decide program cu ridicarea sugarului de la domiciliul mamei de către tată, cu motivarea că sugarul trebuie să cunoască figuri noi, să socializeze.Era vorba de sugari de 8 şi 9 luni :)
Dacă legea ar fi clară şi nepărtinitoare, părinţii separaţi ar şti la ce să se aştepte şi poate, nu ar exista nici victime colaterale.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare program vizita copil cu probleme medicale mamy86 mamy86 Buna seara,sunt o mamica divortata de 4ani,cu un copil de 5ani operat pe inima,custodie tutelara obtinuta in luna de 2014(chiar el trimitand instiintare la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . este trecută ... Danielaq Danielaq Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . Este trecută pe numele tatălui însă noi nu suntem trecuți in acte . Nu ne mai înțelegem și dormim sa o ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil dupa divort GabrielaMaria18 GabrielaMaria18 Buna seara Intentionam sa divortam si avem un copil de 1an. Am fi vrut sa o facem amiabil, la notar, dar apar discutii foarte urate cand vine vorba despre ... (vezi toată discuția)