avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in caz de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in caz de formare profesionala

Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care a beneficiat de un program de formare profesionala de cel putin 4 saptamani se angajeaza sa nu intrerupa contractul de munca pe o perioada de 18 luni. in caz de cerere de demisie de la termenul stabilit acesta se obliga sa plateasca societatii 3 salarii brute." Nu stiu exact in ce consta aceasta pregatire profesionala, la inceputul angajarii am fost trimisa in strainatate 2 saptamani in care am lucrat, si nu am semnat nici un act din care sa reiasa ca am fost intr-o formare profesionala. Daca imi dau demisia inainte de cele 18 luni si nu platesc acei bani si ma dau in judecata cam care sunt sansele sa pierd? Poate firma dovedi ca am fost in formare profesionala 4 saptamani? Nu este mai corect totusi sa fiu nevoita sa platesc eventual cheltuielile pe perioada din strainatate dar nu 3 salarii brute? Multumesc anticipat pt orice idee, sfat..
Cel mai recent răspuns: risca , utilizator 20:46, 20 Iulie 2007
Am si eu o situatie similara si vreau o lamurire.
Acum un an si jumatate am fost trimisa de firma la care m-am angajat la un curs de formare profesionala de 10 zile cu scoaterea totala din activitate. In aceasta perioada am primit indemnizatie de la firma. La incheierea cursului am primit un certificat si firma m-a pus sa semnez un act aditional prin care ma oblig sa nu demisionez mai devreme de 3 ani, caz in care voi plati contravaloarea cursului si cheltuielile de cazare si transport. Acum vreau sa va intreb daca acest act aditional este corect, avand in vedere ca n-a durat 60 de zile? Eu voi urma sa demisionez luna asta si in caz ca nu voi plati ce se va intampla? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat.
codul muncii
″Art. 193 - (1) Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 194. - (1) in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) in cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada ce nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta;
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
(3) Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
(4) Pe perioada suspendarii contractului individual de munca in conditiile prevazute la alin. (3), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

sunt 2 lucruri distinte si la formarea profesionala pe o durata mai mica de 60 zile se incheie act aditional
pt mai mult de 60 zile chiar CM arata obligatia ca salariatul sa ramana in firma care la format 3 ani, este deci o obligatie specificata chiar de Codul Muncii Codul Muncii.

Actul aditional tr. inregistrat la ITM ca el sa faca parte din CIM, nu este la alegere si in instanta poate fi atacat tocmai prin faptul ca nu este inregiatrat.
Prin inregistrare se dovedeste data la care intra in vigoare (se inregistreaza in termen de 5 zile de la perfectare) astef el opereaza pt. formari profesionale viitoare,nu trecute.
~ Conținut șters la cerere ~
Revin cu un citat din actul aditional:
"Art. 1 (1) S.C..... suporta cheltuielile ocazionate de specializarea profesionala a salariatului pentru dobandirea unor cunostinte aprofundate ..... pentru obtinerea calitatii de ...., cu scoaterea totala din activitate.
(2) Pe perioada specializarii profesionale, salariatului i se vor aplica prevederile art. 194(3) Codul Muncii, salariatul beneficiind de o indemnizatie egala su salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.
(3)Cursurile au o durata de 2 saptamani, in perioada: 13.03.2006-24.03.2006.
(4) Cheltuielile ocazionate de formarea profesionala sunt in valoare de 4127 lei.
Art. 2 (1) Salariatul este obligat sa urmeze stagiul de specializare, sa sustina lucrarile/examenele programate si sa finalizeze cursul. De asemenea, salariatul se obliga sa lucreze in cadrul societatii timp de 3 ani de la data terminarii stagiului de formare profesionala.
(2) In perioada specializarii profesionale si in urmatorii 3 ani salariatul se angajeaza sa nu aiba initiativa incetarii contractului sau individual de munca conform art. 79 Codul Muncii sau sa nu determine concedierea sa conf. art. 61 CM prin conduita sa.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiilor prevazute la alineatele precedente ale art.2 determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de specializarea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita la alin.(1) si la plata unei penalitati de 3000 Euro, conform art. 270 CM.
Art. 3. Contravaloarea cheltuielilor prevazute in prezentul act aditional la contractul individual de munca se va stabili conform art. 272 Codul Muncii potrivit valorii acestora de la data cand va avea loc despagubirea."
Eu urmeaza sa-mi depun cererea de incetare a contractului de munca peste o saptamana. Daca partile sunt de acord cu plecarea mea si-mi semneaza plecarea, imi mai pot imputa aceste cheltuieli. Cat de legal este acest act aditional, mai ales plata acelor daune de 3000 de euro? La ce daune se refera art. 270 CM? Este atat de ambiguu codul muncii ca oice se poate interpreta.:(
Raspunderea patrimoniala
Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Art. 272. - (1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.
Cele 2 art. nu fac referire la formarea profesionala, ele se refera la pagube produse din vina lor societatii si la incasarea unor drepturi necuvenite.
Simpla plecare din unitate la demisie nu reprezinta o paguba creata unitatii, astfel s-ar ajunge la munca fortata,lucru incriminat de lege.
Incasarea salariilor pe perioada pregatirii profesionale nu reprezinta nici acestea drepturi necuvenite, ele platindu-se in baza actului aditional.
La plecarea din unitate se platesc proportional cu timpul stat in unitate, cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, cheltuieli pe care agnajatorul tr. sa le dovedeasca. Adica acea suma de 3000 EUR trebuiesc dovediti .

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)