Buna ziua!
Se da urmatorul caz: Tatal meu sufera de Alzheimer. Detine in coproprietate un apartament cu fratele lui (mostenire de la parinti). Deoarece fratele lui a avut grija de batrani pana au decedat, s-a stabilit in familie ca tatal meu sa-i cedeze partea lui de apartament. Decizia a fost luata impreuna cu batranii si tata, pe vremea cand toata lumea avea discernamant. Insa totul a ramas decat la nivel verbal. Eu sunt numita de instanta tutore al tatalui meu si in aceasta calitate as dori sa-i cedez unchiului jumatatea tatalui de apartament. Mentionez ca mai am o sora care este de asemenea de acord sa-i cedam unchiului partea tatalui nostru. As dori sa va cer ajutorul in ceea ce priveste procedura. Inteleg ca trebuie sa ma adresez instantei, tatal fiind pus sub interdictie. Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Gasesc pe internet un model de cerere din care sa ma pot inspira?
2. Atunci cand am depus dosarul pt numirea in calitate de tutore nu m-a costat nimic. In cazul de fata trebuie sa achit ceva instantei atunci cand depun pt aprobare cererea de instrainare a imobilului?
3. Atunci cand am depus dosarul pt tutela am asteptat un an pana la decizia instantei. Credeti ca pt cazul de fata ar trebui sa astept inca atat sau tinand cont ca doar trebuie sa aprobe o cerere ar trebui sa dureze mai putin?
Multumesc!
e facuta succesiunea dupa parintii tatalui si ai unchiului? daca nu, cei doi nu detin nimic in coproprietate; cred ca ma inatai ar trebui sa clarificati aceasta chestiune
Ce inseamna in viziunea dvs "cedare"? Juridic nu exista asa ceva.
Este vanzare, donatie, intretinere, inchiriere, comodat etc etc.
Ca sa faceti aceasta operatiune, in numele tatalui dvs, in primul rand trebuie sa fi fost dezbatuta succesiunea dupa bunicii dvs.
In cazul in care nu s-a dezbatut mostenirea, aveti nevoie de o curatela din partea instantei, prin care sa il puteti reprezenta pe tatal dvs la procedura succesorala (lucru specificat cat mai exact)
In al doilea rand, pentru instrainarea cotei tatalui dvs, la fel, trebuie obtinuta o curatela de la instanta, in care sa fie specificat in mod expres scopul ("pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare" sau ce doriti dvs sa faceti cu unchiul).
Luati legatura cu un avocat. El va sti cum sa formuleze cererile, cat dureaza si care e procedura.