avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datoriile istorice la intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datoriile istorice la intretinere

Buna dimineata .Ma numesc Ecaterina si v-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat dpdv juridic
Sa va introduc direct in problema. Sunt divortata cu un copil,care la vremea cand a avut, loc procesul de incredintare a copilului ,acesta a ales sa ramana in grija tatalui. Acum copilul are 18 ani.Tatal copilului (fostul meu sot)a decedat. Apartamentul la care face referire si intrebarea care vreu sa
v-o pun,are datorii istorice in momentul de fata. Acest apartament este proprietatea mamei fostului meu sot( respectiv bunicii copilului meu)dupa decesul careia nu s-a facut succesiunea. Acum acest apartament este pe rol cu un proces de scoatere la vanzare prin licitatie datorita neplatii intretinerii de mail mult de 5ani.Acum copilul meu este intr-o situatie dificila. Eu incerc sa-l ajut samen nu piarda acest apartament,dar nu stiu de unde sa o incep. Trebuie sa van mai mentionez ca fostul meu sot mai are si un alt copil dintr-o casatorie anterioara si op singura sora.Acesti doi membrii ai familiei ar dori sa cedeze partile lor care le-ar reveni ,copilului meu Acum ce ma sfatuiti dvs. Pe centrum cale legala il pot ajuta pe fiul meu samen salvam acest apartament si sa-i revina lui.
Multumesc anticiperen.
Cu Respect Ecaterina.
Cel mai recent răspuns: Shamy , utilizator 10:48, 18 Aprilie 2017
Daca intentionati sa achitati debitul care face obiectul actiunii in instanta,fie achitati integral ,fie negociati cu presedintele de asociatie un angajament de plata-varianta in care actiunea asociatiei=dosaul de pe rolul instantei de judecata ,ar urma sa fie suspendat
Succes !
Aveti cele 2 variante de mai sus dar aveti in vedere ca trebuie facuta succesiunea dupa fostul sot ptr ca cei care vor sa renunte la cota parte sa o faca legal iar copilul dvs sa beneficieze de apartament.
Altfel, daca platiti datoriile inainte ca cei 2 sa isi cedeze cotele, de fapt doar copilul din cealalta casatorie a fostului sot, sora lui neavand drept la mostenire, celalalt mostenitor sa se "razgandeasca" in privinta cedarii cotei si veti ajunge sa va judecati. Cedarea cotei de poate face prin renuntarea la mostenire in cazul in care fostul sot nu mai are alte bunuri care sa intre in masa succesorala sau prin donatie ori vanzare. Este posibil ca fratele vitreg sa aiba copii iar donatia poate fi atacata. Mergeti la un avocat si discutati varianta cea mai convenabila.
cyan a scris:
... dar aveti in vedere ca trebuie facuta succesiunea dupa fostul sot ...

@cyan, este vorba despre succesiuni succesive, nu doar succesiunea dupa "fostul sot", userul a specificat ca "Acest apartament este proprietatea mamei fostului meu sot( respectiv bunicii copilului meu)dupa decesul careia nu s-a facut succesiunea."

cyan a scris:
..., de fapt doar copilul din cealalta casatorie a fostului sot, sora lui neavand drept la mostenire, ...

De fapt, sora ARE drept la mostenire, dupa defuncta mama (bunica copilului la care face userul referire).
In fine, nu conteaza, stiu ca v-ati grabit atunci cand ati scris si de fapt intelegeti foarte bine despre ce este vorba. Se mai intampla.



Emma_44 a scris:
Acum acest apartament este pe rol cu un proces de scoatere la vanzare prin licitatie datorita neplatii intretinerii de mail mult de 5ani.

@Emma_44, pentru o imagine mai clara a situatiei trebuie sa oferiti detalii.
De exemplu: In ce stadiu procesual este cauza in acest moment? Exista o hotarare judecatoreasca care prin care s-a stabilit creanta? Cine sunt partile in litigiu in acest moment? ș.a.m.d. In lipsa acestor precizari, sfaturile primite sunt fara sens.

Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2017
trandafir2, moderator
@trandafir2, aveti dreptate! Nu am fost atent si am crezut ca este proprietatea fostului sot. Si asa toate "socotelile" s-au imprastiat! :(
Este valabil in orice domeniu, daca nu citesti cu atentie datele problemei rezultatul va fi cu totul altul.
1. Daca apartamentul este al soacrei si atat sotul cat si mama lui au decedat rudele de gradul intai trebuie sa faca succesiunea la notar .Rudele care acum cedeaza dreptutile va trebui s-o faca si in fata notarului ca sa fiti siguri cine este mostenitorul care ar putea sa se constituie parte in proces.
2. Nu ati mentionat care sunt partile din proces. In mod normal un procesul in care paratul decedeaza ar trebui ca sa fie reprezentat de mostenitorul legal al acestuia...prin urmare trebuie facuta mai intai succesiunea ca sa se stie cine are calitate de parte in porces.
3. DREPTUL DE A SOLICITA ORICE DATORIE IN ROMANIA ESTE DE 3 ANi.
mai putin datoriile catre stat care este de 5 ani.
primul lucru care trebuie sa-l faceti este sa depuneti la dosar o cerere prin care RIDICATI EXCEPTIA PRESCRIERII DREPTULUI DE A SOLICITA DATORII MAI VECHi DE 3 ANI .
Apoi solicitati ca instanta sa dispuna recalcularea datoriilor la cotele de intretinere pe ultimii 3 ani si recalcularea si penalitatilor de intarziere.
In functie de ce veti face va mai putem ajuta.

IN DREPT Art. 2517din noul cod civil

Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.

In cerere va trebui sa va intemeiati solicitarea pe acest articol din noul cod civil.
ATENTIE cererea trebuei facuta de urgenta pentru ca nu stim stadiul in care se afla procesul si sa nu fie respinsa ca tardiva.

[ mesaje conexate]
[ @Shamy, respectati pct 1.2 si 1.3 din Regulament]
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. Întrebarea mea și de asemenea, nelămurirea este ... CatalinCalin CatalinCalin Buna seara. Întrebarea mea și de asemenea, nelămurirea este legată de procedurile legale privind metoda prin care bunica mea îmi poate ceda mie cota ... (vezi toată discuția)
Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare? Ionela Gabriela Ionela Gabriela Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ... (vezi toată discuția)
Succesiune Tarb Tarb Buna ziua, Tatal meu a decedat in 1998; apartamentul parintilor mei este in acte cu numele ambilor parinti, atat mama cat si tata; Noi suntem 3 frati buni, ... (vezi toată discuția)