avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de nastere acordata de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de nastere acordata de angajator

sunt angajata in cadrul unei universitatii particulare.in urma cu 2 luni am nascut.la 2 saptamani de la nastere am depus (cu nr de inregistrare) o cerere prin care am solicitat acordarea primei de nastere.nu am primit nici un raspuns.serviciul resurse umane spune ca cererea nu este la ei,ci la rector.acesta nu este disponibil cand ma duc eu acolo.ce este de facut?
are obligatia sa-mi acorde acea prima sau nu?
Cel mai recent răspuns: jovi_jo , utilizator 18:21, 17 Iunie 2010
Daca nu raspunde solicitarii dvs., puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Puteti sa faceti o revenire la cererea initiala. Dar de data aceasta sa luati nr de inregistrare pe o copie.
Acest document va va ajuta in eventualitatea in care sunteti nevoita sa deschideti actiune in justitie.

Este bine ca in cerere sa specificati si urmatoarele: "Revin la cererea depusa in data de ..... prin care solicitam acordarea primei de nastere a copilului meu.....
Anexez, inca o data, copie a certificatului de nastere.....
Va rog sa aprobati acordarea primei de nastere conform art. 51 lit. c) din CCM la nivel national pe anii 2007 - 2010"

Si vedeti ce se intampla
Buna ziua,
Cam acesta a fost raspunsul pe care l-am primit eu de la angajator in momentul in care am cerut si eu prima pentru nasterea copilului(fiul meu are 1 an si 8 luni).
"Cu parere de rau cererea Dvs. a fost respinsa, motivatia respinegerii se bazeaza pe prevederiile art.283 alin.e codul muncii raportat la art.51 lit.c din Cotr. Colectiv de munca. Potrivit art.283 c. muncii - “(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate: …….e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia. “
Cand am primit acest raspuns eu am gasit Art. 166.din CM[prescrip#355;ia ac#355;iunii pentru plata salariului]
(1) Dreptul la ac#355;iune cu privire la drepturile salariale, precum #351;i cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obliga#355;iilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescrip#355;ie prev#259;zut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoa#351;tere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.
Si a fost tot degeaba.
Daca cineva a mai fost in situatia mea si a primit pana la urma prima va rog sa-mi spuneti si mie pe baza carui art. din CCM sau CM.

Va multumesc tuturor.
Ajutorul acordat pentru nastere este un drept izvorat din CCM si prin urmare sunt aplicabile dispozitiile art.283 alin.1 lit.e C.mun.
Asta inseamna ca nu mai am nici o sansa sa primesc acel salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere angajator adu2008 adu2008 Buna ziua. Am trimis cererea privind plata primei de nastere prin curier cu confirmare de primire (am stampila si semnatura de primire) deoarece angajatorul nu ... (vezi toată discuția)
Premiu de nastere Ada Cristina Ada Cristina Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor pentru nastere copil lauraadriana lauraadriana Conf. art.51 lit.c din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 angajatorii au obligatia de a acorda salariatilor ajutoarele ... (vezi toată discuția)