avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen prescriptie pentru evaziunea fiscala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen prescriptie pentru evaziunea fiscala

Buna seara !
Dupa cat timp se prescrie o fapta de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 200000 Ron .
Multumesc !

Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:20, 23 Aprilie 2017
Buna ziua,

Depinde la ce va referiti. Prescriptia raspunderii penale sau a pedepsei? Ce fapta s-a comis pe care o denumiti dvs generic evaziune fiscala? Sigur e evaziune fiscala sau doar alta fapta care apare in aceeasi lege? Sunteti sigur de cuantumul prejudiciului? Poate e si un concurs de fapte... Pentru ca prescriptia raspunderii penale depinde de limitele de pedeapsa, iar acestea difera in functie de fapta efectiv comisa.

Aveti mai jos niste linkuri catre articole lamuritoare

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ] /

[ link extern ]


Ma refer la faptele prevazute de art 9 alin.1,lit.b si c .
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema, intrucat o astfel de practica incalca pct.3.3 din Regulament.
In situatia in care mai aveti nelamuriri /intrebari suplimentare legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea" raspunde".
Aveti mai jos raspunsul primit in topicul dublat.
Multumesc pentru intelegere.
patrascu razvan a scris:

Ar fi trebuit sa furnizati mai multe informatii, cand a fost savarsita fapta, care este stadiul dosarului, etc.
Aveti mai jos termenele de prescriptie a raspunderii penale conf. NCP
ART. 154 c.p.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
#M11
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.

Comentariu
Drept comparat
Legislaţie anterioară

Reglementări anterioare:
- alin. (1) lit. a): art. 122 alin. 1 lit. a) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. b): art. 122 alin. 1 lit. a) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. b): art. 122 alin. 1 lit. b) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. c): art. 122 alin. 1 lit. c) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. d): art. 122 alin. 1 lit. d) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. e): art. 122 alin. 1 lit. e) din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 122 alin. 2 din vechiul Cod penal

#B
ART. 155*)
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M3
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
#B
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.
#CIN
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 1092/2012, a constatat că prevederile art. 124 din vechiul Cod penal sunt constituţionale în măsura în care nu împiedică aplicarea legii penale mai favorabile faptelor săvârşite sub imperiul legii vechi.
Conţinutul art. 155 alin. (4) este similar cu conţinutul art. 124 din vechiul Cod penal.

Comentariu
Drept comparat
Legislaţie anterioară

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 123 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 123 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 123 alin. 3 din vechiul Cod penal
- alin. (4): art. 124 din vechiul Cod penal

#B
ART. 156
Suspendarea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.
(2) Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat la o pedeapsa cu executare-urmarire interpol? cristy444 cristy444 Buna seara va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Sunt condamnat la 3 ani si 1 luna cu executare si sunt plecat in anglia de 2 ani si nu vreau sa ma predau ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu ipoteca imobil- prescriptie? margaretacris margaretacris Buna ziua. Parintii mei au luat un imprumut de 6000DM in anul 1996, de la o persoana fizica, cu ipoteca asupra case. In acest timp 19 ani, datoria nu s-a ... (vezi toată discuția)
Art 316 alin (1)- ce inseamna declinarea competentei ? lazarescupaul lazarescupaul am primit o hotarire artt 316 alin.1 ce inseamna declinarea competentei (vezi toată discuția)