Buna ziua, situatia mea sta in felul urmator!
Suntem in divort de ceva timp, fara ca cineva sa ceara inca si partajul, iar sotul a vandut autoturismul fara stirea mea chiar in ziua primului termen! Ce as putea face de acum in colo? Cu siguranta in acel contract de vanzare-cumparare este trecuta o suma ce nu reflecta realitatea, ci mult mai mica!
De aflat, am aflat! Doar ca ma intereseaza sa primesc cota din acea suma si ce se poate faca atat timp cat masina are o valoare reala de 10 ori mai mare fata de suma din acel contract!
Art. 346
Actele de înstrăinare şi de grevare
(1) Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soţi.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalităţi de publicitate. Dispoziţiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
Art 345
(4) În măsura în care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate printr-un act juridic, soţul care nu a participat la încheierea actului nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soţ, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţii de bună-credinţă.
Daca nu vrea sa va dea jumatate din suma vanduta, puteti sa i-o cereti in instanta, fara legatura cu divortul si fara sa mai asteptati pana la partaj.
Notificati-l in prealabil.
Scz, se pare ca ati fi dorit sa primiti un raspuns complet. In afara de faptul ca, asa cum au spus si antevorbitorii mei, pretentiile le ridicati numai impotriva vanzatorului, adica sotului. In legatura cu pretul de vanzare, pe baza datelor masinii se poate face o evaloare a valorii masinii. Daca nu exista in Romania o lista cu aceasta, angajati un evaluator. S-ar putea sa fie valabila o lista din Germania sau alta tara unde exista asa ceva. Daca pretul scris in contract este mult mai mic, este evident ca scopul era sa va insele cu banii si in mod normal judecatorul va lua in considerare valoarea din lista, sau ma rog, evaluata de evaluator, indiferent ce a scris el in contract.Cel mai bine intrebati un evaluator, cu siguranta stie mai bine decat mine.
Partaj masina
rickylaura
Am divortat de curand, iar in mai 2010 hotararea de divort a devenit definitiva. Am cazut de acord cu fost sotie sa partajam bunurile la notar. Printre altele ... (vezi toată discuția)