avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Clarificarea Cetateniei Romane dobindita in 2001
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Clarificarea Cetateniei Romane dobindita in 2001

Buna ziua,
Am o situatie neobisnuita si inafara de informatii utile pe care poate nu le cunosc inca, as vrea sa aduc la evidenta altora posibil in aceiasi situatie.
1. Sunt cetatean triplu.: a)Nascuta in Rep.Moldova;
b) Am cetatenia romana "re"-dobindita in 2001, cu pasaport roman simplu expirat in 2006 in numele inaintea casatoriei.
c) cetatean britanic in urma casatoriei in 2003.

Situatia curenta la moment este ca in Marea Britanie s-a introdus o lege/ polita noua in case se insista ca in cazul nationalitatii duble- ambele pasapoarte trebuie sa fie in acelasi nume de familie, chiar daca e expirat de 11 ani. Ok, am inteles. NU ar fi problema, doar ca in 2001 cind mi s-a eliberat pasaportul roman, nu se eliberau "certificate de cetatenie romana", nici nu era nevoie de a transcribe certificatul de nastere in registrele romane.
Acum nu pot transcrie certificatul de casatorie britanic pentru ca nu am certificate de nastere roman, nici un document valabil (deja si pasaportul britanic e expirat). Stiu ca trebuie sa fac procura pe cineva pentru ca inregistrarea certificatului de nastere pentru majori se face doar la ambasada romana la locul de nastere (Chisinau) sau la Bucuresti. Ca sa fac procura- imi trebuie document valabil (titlu de calatorie).
Dar in primul rind a trebuit sa dau cererea la "Clarificarea statutului juridic fata de statul roman", care a fost efectuata pe 10 martie. Mi-au zis se rezolva in aprox.30 zile lucratoare (6 sapt)
Intrebarea mea e -stie cineva daca intradevar atit dureaza si pe cine sa bat la cap caci saptamina asta se implinesc 6 saptamini si imi fac griji. Am trimis email la consulat (nu adresa generala), am una la care mi-a raspuns doamna consul...dar nu am primit raspuns inca.
La siguranta ca nu e atit de dificil sa imi gaseasca numele in arhiva monitorului official din 2001, este CNP in pasaportul expirat....?#-o

Plus ca toate vizitele se fac doar prin programare on-line, si nu poti trece peste etapa 1 fara un document valabil, pina cind mi-a spus cineva de la consulat sa semnez ca e documentul valabil "nelimitat".
Un cerc vicios nu alta....nu cred ca pot iesi din tara pina in august-septembrie dupa cum vad.

Mersi anticipat pentru orice sfat primit..

Tatiana

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:11, 23 Iunie 2017
Justitiarul711 a scris:

Faceti o noua solicitare PAGINA WEB: www.pasapoarte.mai.gov.ro
Email: dgp.relatiipublice@mai.gov.ro

Am trimis citeva emailuri la cetatenie@just.ro si drco@mae.ro. De la Cetatenie@just.ro Mi-a venit urmatorul raspuns, citez:
"Bună ziua,

Întrucât menționați că este vorba de soluționarea unei cereri pe care ați depus-o la ambasada României la Londra, vă rugăm să vă adresați ambasadei României la Londra, întrucât instituția noastra nu are competențe asupra ambasadelor, sau detaliați situația, dacă considerați că ne privește, întrucât din cele scrise de dvs. nu reiese decât că sunteți cetățean român(conform afirmației dvs.) și că ați depus o cerere la Londra la ambasadă (nu menționați ce fel de cerere și etc.)

Cu stimă,

Autoritatea Națională pentru Cetățenie "....

Dar azi m-a sunat un domn de la Directia Afaceri Consulare, care a fost mai intelegator si mai dragut. Mi-a spus ca ei sunt intermediari intre Ambasada si Sectia Generala de Paspoarte, si desi nu-mi poate da raspuns personal (cind ajunge), imi poate telefona sa-mi spuna ca a venit raspuns si e trimis la ambasada (care o sa ma anunte). Cind am intrebat cam cit dureaza (din experienta lui), a spus ca nu e timp exact, dar foarte curind, ca deja sunt 6 saptamini...Promitator...astept cu mare speranta.

Sper sa primesc raspunul la timp, caci pe 12 Mai toate documentele mele trebuie sa ajunga la Chisinau. Fratele are programare de la Ambasada sa-mi transcrie certificatului de nastere....:rtfm:
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2017
Oriela, utilizator
Azi sunt 30 zile lucratoare (exact 30) si minune- domnul de la directia consular din Romania intr-adevar s-a tinut de cuvint si m-a sunat, zice solutionarea a fost trimisa la ambasada. In timp de o ora am primit email automat de la econsulat.ro ca cererea e "Solutionata". Atit....

Maine ma duc la ambasada oricum, am sa vad daca pot lua la mina "atestatul de cetatenie", precum zice pe website ca e modul de soultionare a cererii. Intre timp am trimis inca un email la ambasada cu intrebarea daca vot veni sa iau atestatul maine. Ar fi prostesc sa fac drum la Londra maine si sa-mi zica "veniti maine dupa el, ca nu l-am tiparit.." presupun ca raspunsul e prin internet nu posta fizica?
Sa ne scrieti negresit.
Vizita la consulat a fost reusita. Cu greu...la inceput mi s-a refuzat sa imi faca titlul de calatorie caci nu imi gaseau poza digitala in sistemul lor. (evident ca nu, pasaportul meu e de tip care laminau poza in pagina, u faceau poza digitala). Si zice domul ca va trebui sa faca apel in tara (iarasi) sa imi verifice identitatea cu autortati. Dupa mult necaz si discutii, el cheama o doamna...care face apel la altcineva, apoi cheama consulul in persoana. Care zice "are doamna certificatul de cetatenie, pasaportul vechi...faceti titlul"...Dar tare m-a certat domnul (nu consulul), care a zis ca e vina mea ca am asteptat 11 ani sa reinnoiesc pasaportul...atit de mul m-a certat ca in final I-am zis "ok, da, mi-am invatat lectia, nu ma mai certati, sunt aici, ma stradui sa rezolv problema...hai sa nu ne focusam la problema, ci la o posibilitate de a o rezolva"... am 35 de ani, si ma mustra ca la scoala!!!! vreo 20 min o tinea....:">

Apoi cu titlul de calatorie si certificatul de cetatenie am asteptat programarea pentru Procura generala la ghiseu. Unde iar a trebuit sa le lamuresc ca desi am CNP - nu am certificate de nastere Roman. NU se faceau in 2001 la redobindire. In sfirsit, am facut si procura...
Acum toate documentele sunt pe drum spre Chisinau in posta secura, pentru ca fratele meu sa se duca la Ambasada romana in Chisinau sa transfere certificatul meu de nastere. Sper ca sa nu fie problem si acolo.
=D> Teoretic functionarii aveau dreptate, mai ales ca in 11 ani se schimba fizionomia omului, deci sa nu va suparati prea tare de mustrari. Bine ca ati avut certificatul de cetatenie. Sa ne scrieti pana la sfarsit, poate sunt si altii in situatia dvs.si ce bine prinde cand ai informatia. Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2017
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

2 cnp-uri valabile Oriela Oriela Spuneti-mi va rog la ce instant sa ma adresezi caci am 2 CNP-uri: unul dat cu (re)dobindirea cetateniei romane in 2001, inscris in pasaport, si al 2-lea cind ... (vezi toată discuția)
2 cnp-uri. ce e de făcut ca să rămân cu unul singur? Oriela Oriela Am dobindit cetatenia romana in 2001. Am primit pasaportul care are un CNP. a expirat in 2006, acum incerc sa il reinnoiesc. Am facut transferul ... (vezi toată discuția)
Acte pierdute, refacere din strainatate Muraras_1 Muraras_1 Prima data vreau sa doresc tuturor un An nou fericit si multa sanatate. Problema mea este urmatoarea: nu mai am nici un act care sa dovedeasca identitatea ... (vezi toată discuția)