avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara motiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara motiv

Directorul companiei la care lucrez mi-a comunicat verbal ca doreste incetarea relatiei de colaborare cu mine (exista CIM) fara a avea o motivare in care sa mi se reproseze nerespectarea obligatiilor care imi revin prin fisa postului.
Nu am primit nimic in scris oficial (desi mi-a promis ca-mi va trimite pe e-mail instiintarea si propunerea de desfacere a CIM), dar a anuntat colegii ca ma aflu in preaviz si mi-a transmis sa predau laptop-ul de serviciu - fara calculator eu nu mai pot lucra.
Compania nu si-a respectat niciodata oferta de angajare pe care mi-am dat acceptul cand am inceput colaborarea.
Actionarii companiei sunt recunoscuti ca se despart intr-un mod total neelegant de angajati.
Cum sa procedez ? La ce ma pot astepta ? Pot obtine compensatii ?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:21, 18 Septembrie 2009
In cazul in care vi se desface CIM fara un motiv anume si fara a se respecta dispozitiile legale in materie, va puteti adresa instantei de judecata, cerand reintegrarea in munca (bineinteles, daca mai doriti acest lucru)...de asemenea, beneficiati de toate drepturile salariale sau de alta natura prevazute in contract!
Este un mod abuziv de a concedia un angajat. In mod legal ar trebui ca postul pe care-l ocupati sa fie desfiintat efectiv ( concediere individuala) , sa vi se dea un preaviz de scris ...care sa cuprinda anumite prevederi legale...de 20 de zile lucratoare...timp in care puteti lucra 4 ore, restul de 4 ore...fiind libere ..platite..pentru a va putea cauta un alt job.
Ca si compensatii , daca in contractul colectiv la nivel de unitate nu se mentioneaza mai mult, comf celui national aveti dreptul la 1 salariu de incadrare, ca salariu compensatoriu.
1. Daca nu ati primit nimic in scris, in sensul aratat de catre angajator(nu pe e-mail.) maergeti la serviciu.
2. Daca Laptopul l-ati primit pe baza unui pv. si vi se solicita in scris predarea lui predati-l tot pe baza de pv., daca nu nu-l predati.
3. Daca predati totusi laptopul, notificati angajatorului in scris ca sunteti in imposibilitate de a va executa CIM, din motive imputabile angajatorului, fie demisionati cu art. ....alin(8) din Codul Muncii, fara preaviz, fie asteptati sa fiti concediat prin decizie scrisa, caz in care aveti dreptul la minim un salariu compensatoriu, plata concediului acordat dar neefectuat pentru anul trecut si cel in curs, inclusiv salariul la zi.
Revin este vorba de art.79 alin .8 din Codul Muncii.
Demisia este actul unilateral al angajatului...si in situatia de fata nu ati face decat sa le usurati decia de a va concedia...fara sa le dati prea multa bataie de cap...

Alte discuții în legătură

Concediere!!! iama iama Buna ziua! Am primit un e-mail de la angajator prin care spune ca toti cei care(3 persoane) nu vor semna contact (lucram in vanzari) pana pe data de 15 mai ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva? anjinsan anjinsan Buna Ziua, Un angajat, la revenirea din concediu, este anuntat de catre diretorul de zona, ca, incepand cu data de 01.09.2010 postul sau de director de ... (vezi toată discuția)
Obligare semnare demisie cu acordul partilor Adina_G Adina_G Buna, tocmai am fost anuntata ca incepand cu 15 august nu se mai doreste colaborarea dintre mine si firma angajatoare. Problema este ca mi s-a spus sa semnez ... (vezi toată discuția)