avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se întâmplă dacă un angajat este cercetat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se întâmplă dacă un angajat este cercetat penal, ce măsuri trebuie să ia instituția?

Ce se va intampla daca un angajat este cercetat penal ce masuri trebuie sa ai institutia?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 15 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

In principiu, pana nu exista o hotarare de condamnare definitiva, cercetarea penala a unui angajat nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra contractului de munca. Legea prevede ca se poate suspenda sau desface contractul de munca doar daca angajatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 zile.

Daca infractiunea pentru care este cercetat angajatul nu este in legatura cu serviciul (de ex. furt din societate, gestiune frauduloasa etc), atunci angajatorul nu are motive sa ia nicio masura cu privire la angajat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii
art.56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
....

art.61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
....
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
....
Si daca are legatura cu activitatea desfasurata ? De ex favorizarea infractorului prin functia detinuta . Respectivul nu mai detine functia dar i s-a acordat o alta functie care are atributii de control asupra "infractorului favorizat" ...
Indiferent daca are sau nu legatura cu activitatea desfasurata, salariatul in cauza poate fi cercetat disciplinar.
Daca au trecut 6 luni nici disciplinar nu prea mai merge insa problema este ca odata acuzat de favorizarea infractorului, daca angajatul in continuare detine o functie prin care il controleaza pe cel favorizat initial (fapt pt care este acuzat si judecat) ... poate fi considerata forma infractiunii ca fiind forma continuata ? Pe cine poate sesiza institutia daca prima cauza este in stare de judecata la prima instanta ?

Alte discuții în legătură

Favorizarea infractorului ContSters146145 ContSters146145 Sunt intrunite conditile esentiale pentru infractiunea mai sus enuntate: Unui expert criminalist i s-a incredintat spre solutionare o expertiza intr-o ... (vezi toată discuția)
Arestare preventiva 29 zile utilizator900 utilizator900 arestarea preventiva se va prelungi cu alte 29 de zile in cazul in care inculpatul isi recunoaste invinuirile? sau se va da hotarare definitiva? (vezi toată discuția)
Control judiciar sp3c1al4 sp3c1al4 Buna seara ..am si eu o problema ..nici nu stiu exact sa explic, nu sunt eu in aceasta prostura si nu prea inteleg ce se intampla.Prietenul meu a fost arestat ... (vezi toată discuția)