avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot iesi cu cpilul din tara daca tatal este ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot iesi cu cpilul din tara daca tatal este arestat?

salut,
am o mare problema
doresc sa calatoresc cu fetita mea minora,in afara tarii,dar tatal ei aste arestat si copilul este pe numele lui - prin proces de recunoastere a paternitatii,noi fiind "legal" divortati de cam 2 ani,la vremea respectiva- acum relatiile au inceput sa se raceasca din nou si as vrea sa stiu ce varianta pot avea pentru aceasta situatie.
va mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 21:04, 19 Septembrie 2009
Trebuie sa -si dea si el acordul neaparat in scris in prezenta unui notar,in ca contrar va poate acuza de rapirea copilului si fuga fara stirea lui.
Instanta poate pronunta o hotarare, prin care poate sa suplineasca acordul tatalui, daca apreciaza/va aprecia ca aceasta plecare corespunde interesului superior al minorului.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Ca sa nu mai depindeti de el, puteti initia si o cerere in instanta pentru incredintarea copilului spre crestere si educare.
de obicei notarii sunt foarte reticenti la deplasarea la penitenciar,ramane doar varianta prin judecatorie unde cred ca o sa am castig din prima chiar daca el o sa se opuna,dat fiind situatia lui,de arest si care mai are aproximativ 1 an si 6 luni de executat.
Daca doriti sa plecati intr-una din tarile ce fac parte din Uniunea Europeana, cu exceptia Turciei puteti sa depuneti o cerere de incredintare minor, iar cu hotararea legalizata veti putea pleca cu minorul fara acordul tatalui.
Ati precizat ca sunteti divortata de 2 ani, intrebarea mea este, in hotararea de divort nu aveti incredintat minorul?
Daca da, atunci legalizati hotararea de divort unde apare si incredintarea minorului ca si capat accesoriu a cererii de divort si puteti pleca linistita.
Daca plecati in alta tara ce nu apartine U. E. atunci va trebui sa mergeti la un notar din raza teritoriala a Penitenciarului unde se afla fostul sot si cu acordul Directorului penitenciarului sa-i fie luat acordul de lasa copilul insotit de d.-stra. sa plece din tara.
Daca refuza ,instanta poate suplini acordul acestuia daca va considera ca este in interesul copilului sa plece. Un ex. elocvent- copilul are nevoie de o operatie in strainatate si refuzul tatalui instanta il considera nejustificat sau vrea sa participe la un concurs etc.

Alte discuții în legătură

Obtinerea custodiei definitive si irevocabile deea-alexa deea-alexa Buna seara, Sunt mama unui baietel de 6 ani si jumatate. Am divortat de tatal copilul, in urma cu 5 ani, cand acesta avea un an. In tot acest timp,tatal nu ... (vezi toată discuția)
Minor in strainatate-tatal plecat ContSters174925 ContSters174925 Cuplu necasatorit legitim, au un copil minor de 5 ani, copilul purtand numele tatalui. Se poate sa paraseasca copilul tara (in Bulgaria) doar impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un expat, pot pleca cu copilul meu sa locuim impreuna in eu? mariami mariami Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg ce am de facut in cazul meu. Cazul este urmatorul: sunt divortata de 3 ani si am o fetita din prima casatorie, ... (vezi toată discuția)