salut,
am o mare problema
doresc sa calatoresc cu fetita mea minora,in afara tarii,dar tatal ei aste arestat si copilul este pe numele lui - prin proces de recunoastere a paternitatii,noi fiind "legal" divortati de cam 2 ani,la vremea respectiva- acum relatiile au inceput sa se raceasca din nou si as vrea sa stiu ce varianta pot avea pentru aceasta situatie.
va mutumesc.
Instanta poate pronunta o hotarare, prin care poate sa suplineasca acordul tatalui, daca apreciaza/va aprecia ca aceasta plecare corespunde interesului superior al minorului.
de obicei notarii sunt foarte reticenti la deplasarea la penitenciar,ramane doar varianta prin judecatorie unde cred ca o sa am castig din prima chiar daca el o sa se opuna,dat fiind situatia lui,de arest si care mai are aproximativ 1 an si 6 luni de executat.
Daca doriti sa plecati intr-una din tarile ce fac parte din Uniunea Europeana, cu exceptia Turciei puteti sa depuneti o cerere de incredintare minor, iar cu hotararea legalizata veti putea pleca cu minorul fara acordul tatalui.
Ati precizat ca sunteti divortata de 2 ani, intrebarea mea este, in hotararea de divort nu aveti incredintat minorul?
Daca da, atunci legalizati hotararea de divort unde apare si incredintarea minorului ca si capat accesoriu a cererii de divort si puteti pleca linistita.
Daca plecati in alta tara ce nu apartine U. E. atunci va trebui sa mergeti la un notar din raza teritoriala a Penitenciarului unde se afla fostul sot si cu acordul Directorului penitenciarului sa-i fie luat acordul de lasa copilul insotit de d.-stra. sa plece din tara.
Daca refuza ,instanta poate suplini acordul acestuia daca va considera ca este in interesul copilului sa plece. Un ex. elocvent- copilul are nevoie de o operatie in strainatate si refuzul tatalui instanta il considera nejustificat sau vrea sa participe la un concurs etc.