avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata gaze la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata gaze la pausal

Buna ziua. Locuiesc intr-o scara de bloc cu 12 apartamente. Detin singurul apartament care are montata o centrala termica. Platesc gazul prin intermediul asociatiei de proprietari. In ultimele luni platesc in jur de 2-300 lei numai partea de gaz. Momentan pe luna februarie am avut de plata doar gazul 390 lei pt 2 persoane. De la asociatie mi s-a spus ca ei(asociatia) trebuie sa faca demersuri pentru a putea inregistra eu indexul ca ultim consumator la pausal, pt a nu mai avea estimari de sute de lei. Nu s-a intamplat nimic in acest sens.
Unde ma pot adresa ca si consumator de gaze care nu detine o centrala termica si doreste sa faca citirea lunara a consumului de gaze pt a evita estimari atat de mari la factura de gaze?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vladxela , utilizator 22:12, 1 Martie 2021
Greseli de tastatura mai facem si noi, insa dvs. scrieti clar:
Detin singurul apartament care are montata o centrala termica.

Asta numiti dvs. greseala de tastatura? Deci atentie !
....................................
Aici de vina este asociatia care sta si-asteapta ca furnizorul sa-i intocmeasca factura in mod corect.
Sa se uite pe ultima factura de gaze si o sa gaseasca informatii cu privire la nr. de telefon si perioada de raportare. Deci administratorul citeste pe data de.... indexul si il comunica furnizorului (este numar gratuit)..
In aceste conditii factura "vine" exact pe indexul raportat si nu pe estimare sau alte bazaconii.
Oricum, suma pe care vi s-a repartizat este foarte mare. Eu administrez un bloc cu 120 de garsoniere si factura este de nivelul repartizat numai dvs.... Ce sa inteleg - ca factura este de cam 150 lei de persoana? Nu cred, asa ca incercati sa va uitati pe o factura (aveti acest drept), impartiti suma la nr. de persoane din tot blocul si vedeti rezultatul.
Poate ne comunicati si noua, aici pe forum rezultatul "investigatiei".
Succes !
In mesajul meu anterior am mentionat: "Daca citirea contorului se face la scara blocului si cei cu contoare de gaze sunt racordati la retea dupa contor, este posibil sa mai existe si alti consumatori." Va sugeram, indirect, o verificare a racordurilor de gaze.
Utilizatorul latka mentioneaza ca prin proiect nu este voie sa se faca asa ceva. Prin proiectul de racordare a centralelor de apartament printr-un colector diferit de cel pentru aragaze, la reteaua de gaz a scarii/ blocului este legal sa fie asa. In acelasi timp, legal este ca fiecare apartament care detine centrala proprie sa fie racordat la colectorul centralelor (inclusiv consum la aragaz pentru cei care detin centrala) prin contor propriu de gaze care sa inregistreze consumul de gaz la centrala si la aragaz. Legal este ca fiecare apartament cu centrala trebuie sa detina contract separat de livrare gaze, semnat cu firma de distributie, citirea facandu-se la contorul propriu apartamentului.
Mentionati ca platiti gazul prin asociatia de locatari. De ce, daca sunteti singurul apartament care nu detine centrala proprie ? Sunteti singurul consumator de gaz, doar la aragaz si citirea contorului pe colectorul pentru aragaze trebuie sa inregistreze doar consumul dvs. Factura trebuie sa vie direct la dvs. pentru acest consum.Nu este nevoie de repartizare a consumului de gaze la pausal de catre asociatie daca sunteti unic consumator pe acest colector de gaze. Trebuie sa faceti o verificare la asociatie in acest sens si sa intrebati de ce se repartizeaza consumul de gaz la pausal. Numai daca sunt apartamente care detin centrale proprii si nu au contor propriu (ilegal in acest caz) se poate vorbi de repartizare gaze la pausal.
Legat de lipsa de caldura in apartamentul dvs., nu are legatura cu racordul de gaze. Consumul de energie termica poate fi repartizat la pausal, dar nu numai dvs. in conditiile in care fostele tevi de distributie au ramas (alimenteaza apartamentul dvs.) si trec si prin alte apartamente.
mary_c a scris:

Imi cer mii de scuze. Uneori tastatura mai face figuri.
NU AM CENTRALA TERMICA!
Suma poate nu vi se pare colosala, insa in conditiile in care luna de luna (pe perioada iernii) platesti 300 de lei doar gaz, iar in casa te incalzesti cu un calorifer electric....mi se pare deplasata suma. Iar investitia privind montarea unui contor separat e destul de mare cand trebuie sa platesti 500 lei la intretinere, nu mai vorbesc de centrala termica care e de 3-5 ori mai mare investitia fata de contoar.

Nu e nici o problema, se mai intimpla.
Suma pe care o prezentati dvs. e jaf la drumul mare. In lunile de vara, cind folosesc gazul pentru centrala de apartament doar apa calda si pentru aragaza, nu depasesc 30 mc/luna. Cred ca aragazul meu nu consuma mai mult de 10 metricubi/luna (si asta o spun cu larghete), deci ar trebui sa platiti in cel mai rau caz de 10-15 ori mai putin, daca nu folositi aragazul si pentru a incalzi apartamentul.

Dar sa revenim la problema dvs.:
1. Cei cu centrale ar trebui prin proiect sa aiba conducta separat de alimentare, deci nu mai sunt luati in calcul pe vechea conducta.
2. La intrarea in scara a existat initial un contor general de gaze (era dimensionat pentru consumul tuturor apartamentelor) ? Daca da, si acum nu mai este, indiferent cit ar costa montarea sa, se poate pune unul mai mic pe fosta pozitie, care sa masoare consumul dvs individual. Asta ar trebui sa tratati direct cu furnizorul de gaz, nu e implicata asociatia. Furnizorul de gaz e obligat de lege sa asigure contorul de gaz, posibil sa platiti montajul si sa incheiati un contract.
3. Daca nu e asa, trebuie sa lamuriti cum ati ajuns la consum de gaz pausal. Cum de va repartizeaza asociatia un consum atit de mare ? 300 de lei sunt echivalentul a apx. 190 mc/ luna !!! De unde rezulta asa ceva ?

A uitat să pună NU la prima frază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura neconforma Eugen8619 Eugen8619 Buna ziua. Va solicit parerea cu privire la o factura emisa de furnizorul de energie termica, Engie, al carui abonat sunt. La aproximativ un an dupa racordare, ... (vezi toată discuția)
De ce nu ne putem monta contor de gaze pentru un simplu aragaz? tonyyyy tonyyyy In bucataria apartamentului meu am un aragaz al carui propietar sunt. Aragazul este alimentat cu gaze printr-o conducta care se afla in bucataria mea. Pe ... (vezi toată discuția)
Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)