avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedire disciplinara dupa demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedire disciplinara dupa demisie

Buna ziua,

Am nevoie de cateva sfaturi cu privire la situatia sotului meu.
Sotul meu are functia de bucatar sef. In data de 16.09.2009 colegii de munca (2 bucatari) nu s-au prezentat la munca, a sesizat acest lucru directorului, care i-a spus sa lucreze singur. In urma acestui fapt, si a atitudinii injurioase a directorului, anterioare incidentului, sotul meu a decis sa depuna demisia cu preaviz de 15 zile conform CIM, cu numar de inregistrare. A comunicat si faptul ca pe baza CIM programul lui este de 8 ore, deci la ora 18.00 pleaca din unitate. I-a contactat si pe patroni, care au venit la unitate si care i-au spus ca nu mai are ca cauta in bucatarie dupa predarea gestiunii si inventarul materiilor prime. In aceasta situatie a plecat din unitate la ora 23.00.
In 17.09.2009, s-a prezentat la serviciu la ora 10.00, conform preavizului, dar nu a fost lasat de patron si director nici sa semneze in condica de prezenta si nici sa intre in bucatarie. A stat la sediul unitatii pana la ora 18.00.
In acest timp, patronii au facut o convocare pentru prezentare in data de 21.09.2009 pentru cercetare disciplinara (cu 17 puncte-printre care si boicotarea activitatii in data de 16.09 si cantactarea colegilor sa nu vina la serviciu). Numarul de inregistrare nu este consecutiv sau sa aiba vreo legatura cu cel dat demisiei (cred ca exista 2 condici???). Aceasta convocare a fost trimisa pe posta la domiciliul sotului din buletin cu data postei 16.09 (a fost depus dupa ora 23.00 la posta).

Va rog sa imi spuneti daca aceasta incercare de concedire pe motive disciplinare este legala, avand in vedere ca fusese depusa deja demisia. De asemenea, orice sfaturi in legatura cu situatia si cu ce ar trebui facut legal este binevenit.

O zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: ina77_p , utilizator 12:48, 21 Septembrie 2009
In legatura cu demisia cel ce da preaviz este angajatul, insa angajatorul este cel care poate renunta la preaviz. Astfel ca , daca aveti viza pe demisie..."fara preaviz"...nici nu trebuie sa se mai prezinte la munca ...decat sa-si predea gestiunea, fiind si in interesul dunealui.
Afirmati ca adresa convocator pentru cercetare disciplinara este pusa la posta la ora 23, insa este d notoriate faptul ca postele inchid la ora 20.
Oricum impotriva unei asemnea atitudini din partea angajatorului va puteti apara in prima faza la cercetarea disciplinara ce va avea loc, sustinandu-va punctul de vedere si semnand procesul verbal numai daca se precizeaza acesta in cuprinsul sau, si apoi in fata instantei atacand decizia de sanctionare disciplinara.
In momentul de fata nu exista nici o viza "fara preaviz" pe demisie.
Exista un oficiu postal, nr 37 care are program non stop.

Multumesc mult
Poate contesta in instanta decizia de concediere disciplinara, intrucat nu sunt respectate prevederile legale in materie ...art.75 alin.3 CCMN si anume : Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
Multumesc pentru raspuns Freeelis. Am gasit si ceea ce spuneai. Am sa studiez.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca caldurarodica caldurarodica Buna ziua si multumesc mult echipei pentru raspunsurile date .Inca odata mentionez ca ma aflu in conflict de munca cu patronul la care am lucrat aproape 3 ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara aijin aijin Buna dimineat. Am o noua problema. Ieri am emis decizie de comisie de disciplina si decizie de suspendare CIM pe perioada cercetarii disciplinare. Astazi ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara in perioada de preaviz nyusziful nyusziful Buna ziua. 4 salariati - bucatari, au decis toti odata sa vina sa isi prezinte demisiile. Fara sa invoce niciun motiv, si nici faptul ca le-am fi incalcat ... (vezi toată discuția)