avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces partaj, fructe naturale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces partaj, fructe naturale

Buna ziua, in urma procesului de divort am dorit partajarea bunurilor detinute,cota fiind de 1/2, nefiind posibil pe cala amiabila am fost obligat sa recurg la instanta. în decursul procesului pe fond fostii socri intervin si imi contesta dreptul de proprietate asupra efectivului de animale, motivand ca de fapt acestea sunt proprietatea lor. am dovedit dreptul de proprietate procesul fiind solutionat favorabil. solutia judecatoriei a fost atacata atat de fostii socri cat si de fostul sot, acestia invocau un contract de vanzare a animalelor intre socri si noi, actul era fals, dovedit. in final apelul se incheie cu o tranzactie in care ei imi platesc contravaloarea animalelor, mentionandu-se ca nu avem nici o pretentie prezenta sau de viitor. mentionez ca procesul s-a intins pe 5 ani. in aceasta perioada ei au cules fructele produse de animale. am facut cerere de chemare in judecata, instanta de fond mi-a acordat despagubiri. sentinta instantei a fost contestata instanta de apel le-a dat castig mentionand ca desi tranzactia este de stricta interpretare trebuie inteles faptul ca tranzactia nu se margineste numai la ceea ce este prevazut in mod expres in contract, pe scurt instanta de apel a motivat ca prin tranzactia incheiata am renuntat si la fructele produse de animale???/. . mentionez ca aplicabil este vechiul cod civil, iar art.1709 este foarte clar. in dosarul de partaj nu a existat nici un capat de cerere privind fructele.
As dori pareri avizate daca este posibil. care din instante are dreptate?
Cel mai recent răspuns: mos 66 , utilizator 17:20, 9 Mai 2017
As zice ca atata timp cat tranzactia s-a incheiat in dosarul de partaj si in conditiile in care acest dosar nu a privit si fructele bunurilor supuse partajului, nu se pot extinde efectele tranzactiei peste ceea ce au avut in vedere partile la incheierea tranzactiei.

Acum depinde si cum arata in concret acel inscris intitulat tranzactie.
Depinde cum este redactata tranzactia.
Actele juridice civile pot avea interpretari diferite in situatii oarecum asemanatoare.
Asa s-a intamplat si in cazul dvs.
Probabil ca argumentele lor au fost mult mai puternice decat argumentele dvs. sub aspect juridic.

Procesele civile sunt adesea procese de mare finete si cel mai mic detaliu poate avea un impact decisiv in privinta solutiei juridice pronuntata de instanta civila.
mos 66 a scris:

in final apelul se incheie cu o tranzactie in care ei imi platesc contravaloarea animalelor, mentionandu-se ca nu avem nici o pretentie prezenta sau de viitor. mentionez ca procesul s-a intins pe 5 ani. in aceasta perioada ei au cules fructele produse de animale. am facut cerere de chemare in judecata, instanta de fond mi-a acordat despagubiri. sentinta instantei a fost contestata instanta de apel le-a dat castig mentionand ca desi tranzactia este de stricta interpretare trebuie inteles faptul ca tranzactia nu se margineste numai la ceea ce este prevazut in mod expres in contract, pe scurt instanta de apel a motivat ca prin tranzactia incheiata am renuntat si la fructele produse de animale???/. . mentionez ca aplicabil este vechiul cod civil, iar art.1709 este foarte clar. in dosarul de partaj nu a existat nici un capat de cerere privind fructele.
As dori pareri avizate daca este posibil. care din instante are dreptate?


Ce solutie doreati sa va acorde instanta in al doua cerere de chemare in judecata, daca conflictul juridic a fost stins in momentul incheierii tranzactiei "in care ei imi platesc contravaloarea animalelor, mentionandu-se ca nu avem nici o pretentie prezenta sau de viitor"? Daca doreati sa va achite si fructele respective, atunci aveati dreptul sa o faceti in prima cerere de chemare in judecata, inainte de solutia finala. Acum nu mai are rostul. Ati cheltuit niste bani pe care nu ii mai recuperati.
stimate domn limbaromână! modul in care dvs. solutionati problema juridica expusa de mine ma conduce la concluzia ca nu aveti studii in acest domeniu! am rugat persoanele neavizate sa se abtina, cred ca sunteti una dintre ele iar raspunsul dvs este neavenit. cum ati fi putut cere fructele civile in situatia in care dreptul dvs de proprietate este contestat sau in situatia in care pe fond, daca cunoasteti termenul, ati castigat procesul de partaj iar aceea tranzactie se incheie in apel, care era posibilitatea tehnica de a extinde cadrul procesual al partajului in apel?
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2017
mos 66, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate interveni o terta persoana in partajul bunuri comune teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.La procesul de partaj bunuri comune a sotului meu cu fosta lui sotie,aceasta din urma a introdus in masa partajabila si o costructie pentru animale a ... (vezi toată discuția)
Datorii comune,partaj? Pusica Pusica Buna seara.Am nevoie de un sfat.Dupa 21de ani de casnicie,in urma unei relatii extraconjugale,aproape incestuoase,a fostei,cu un subaltern de varsta fiicei ... (vezi toată discuția)
Mai are vreun drept sa locuiasca in imobil? voinea75 voinea75 Va rog, daca stie cineva sa-mi raspunda. Pe scurt: - divort pronuntat in ian 2011 - partaj imobil coproprietate data sentinta in oct 2011 (la fond) - mi-a ... (vezi toată discuția)