Buna seara. Sunt insarcinata in 28 de sapt (data probabila a nasterii fiind 17 iulie 2017) si sunt angajata pe firma sotului. Doresc sa intru in CM cu o luna inainte de DPN, restul zilelor ramase din cele 126 sa le iau dupa nastere. Sal. brut este 4000 ron.
1. Ce trebuie sa fac eu ca si angajata?
2. Ce trebuie sa faca sotul ca si angajator (acte, decizii interne etc.) ?
3. Care este suma aferenta pe care o primesc pt acest CM?
4. Cine imi plateste aceasta suma (sotul sau o institutie) si cum se scad din firma?
5. Daca imi iau CM asa cum am precizat mai sus (aprox in 17 iunie), imi afecteaza indemnizatia de crestere copil pt cei 2 ani pt care optez? Altfel spus, cand mi s-a terminat indemnizatia CM, urmeaza cea de CC inca 24 luni sau cea calculata cu diferenta lunilor pana implineste bebelusul 2 ani? Ideea este clara: indemniz pt CM este mai mare decat cea de CC, astfel ca mai rentabil ar fi sa se ia CM cu cca 2 luni inainte de DPN, asa-i?
6. Ce trebuie sa fac eu dupa ce mi se termina CM ca si angajata?
7. Ce trebuie sa faca sotul ca si angajator (acte, decizii interne etc.)?
8. Daca tatal doreste sa intre in in CCC in luna dec 2017, ce demersuri trebuie sa faca el si ce demersuri sa fac eu pt a continua din ianuarie 2018?
Va multumesc anticipat!
1. Veti anunta angajatorul ca intrati in concediu de maternitate , dupa care inainte de expirarea acestuia, veti depune cerere de acordare a CO la care veti atasa copia certificatului de nastere a copilului.
2. Dupa primirea cererii de acordare a CCC, angajatorul va emite decizia de suspendare a c..i.m. in baza art.51 lit.a C.mun.
3. Indemnizatia de maternitate este achitata de catre angajator , care o va recupera a poi de la Casa de asigurari de sanatate.
4. Concediu de maternitate nu afecteaza dreptul la indemnizatia pentru CCC. Perioada cat beneficiati de concediu de maternitate este luata in calculul celor 12 luni eligibile pentru indemnizatie CCC.
5. Inainte de terminarea CCC, dvs veti depune cerere de reluare a activitatii. In baza cererii, angajatorul emite decizia de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
6. Pentru pct.8 veti urma pasii mentionati de mine pct.5, iar sotul va depune cerere de acordare a CO la care va atasa copia certificatului de nastere a copilului.
Dupa primirea cererii de acordare a CCC, angajatorul sotului dvs. va emite decizia de suspendare a c..i.m. in baza art.51 lit.a C.mun.
Ccc 2
mihaelaiulian
Buna ziua,
Am nascut primul copil in data de 01.05.2014 si ar trebui sa ma intorc la lucru cu o luna inainte ca copilul sa implineasca 2 ani (01.04.2016). ... (vezi toată discuția)