avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Furt
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Furt

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati. Am un angajat care a adus daune morale si materiale firmei. Cum pot sa renunt la colaborarea cu el imediat, nu vrem sa il mai primim in firma deoarece ne-a furat si e posibil sa mai fure si in viitor. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:34, 24 Aprilie 2017
La ce va referiti mai exact?
freeelis a scris:

La ce va referiti mai exact?


Ma refer la art 55 lit c. Contractul individual de munca poate inceta ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Codul Muncii
Art. 55
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
.....
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

In acest caz, avem :
- voinţa unilaterala a salariatului : demisia, art.81 C.mun.

- voinţa unilaterala a angajatorului : concedierea . Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului
reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca in primele 3 luni de angajare LaurentiaC LaurentiaC Buna ziua, am un angajat aflat in a treia luna de munca. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata, fara a se specifica perioada de proba de 3 ... (vezi toată discuția)
Angajat cu litigiu pe rol sunt concediat iuliana2009 iuliana2009 imi puteti recomanda art de lege care sa ma ajute sa ma apar? sunt in litigiu cu firma la care lucreaza sotul meu pentru modul ilegal in care au procedat ref ... (vezi toată discuția)
Plecarea fara demisie catalin_klaus catalin_klaus Cum mi se poate inchide un contract de munca de catre anagajator fara ca eu sa-mi fi dat demisia? (vezi toată discuția)