avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren lipsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren lipsa

Parintii au avut o suprafata de teren de 1000 m.p pe care au dezmembrat-o in doua bucati pe care le-au vandut celor doi copii. Dupa dezmembrare unul din copii a vrut sa isi intabuleze iar cadastristul i-a spus ca o parte din teren se regaseste la vecin si ca trebuie sa ii dam in judecata pe vecini.Sora mea spune ca nu are bani pentru asa ceva.
1-este necesar sa il dam in judecata pe vecin amandoua sau pot sa il dau in judecata numai eu?
2-am inteles ca trebuie sa platesc o taxa de timbru. Pentru ce si care este valoarea?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:20, 18 Septembrie 2009
1-In masura in care suprafata a fost dezmembrata si actul de vanzare dintre dvs. si parinti este autentic nu este necesar sa dati vecinul in judecata amandoi fratii. Puteti introduce actiunea oricare dintre cei doi frati.
2-Din ce spuneti dvs. pare a fi necesar sa introduceti o actiune in granituire si revendicare.
Asa stand lucrurile suprafata pe care o revendicati trebuie evaluata –provizoriu- si platite taxele de timbre corespunzatoare valorii terenului revendicat.
Cuantumul acestei taxe nu poate fi stabilit decat dupa ce indicati valoarea terenului revendicat.
ar fi bine sa vb cu vecinul pt inceput, iar daca nu intelege trebui sa il chemi in judecata pt. grantuire .Taxa nu stiu cat e , dar mai sant o gramada de alte plati. Intelege-te amiabil ,scutesti si timp si bani. succes
Proprietara suprafetei de teren care are o parte din acesta la vecini introduce in instanta o actiune in revendicare. Se plateste o taxa de timbru la valoarea terenului revendicat, initial o taxa provizorie, la cat apreciati dvs. ca valoreaza terenul, iar in timpul litigiului, la valoarea stabilita de expert.
Mie situatia imi pare un pic inversa , astfel: spuneti ca parintii au avut 1000 mp teren,suprafata pe care au dezmembrat-o! Asta inseamna ca terenul era deja intabulat! Deci vecinul este cel care are suprapunere, dvs avand deja intabularea pentru terenul de 1000 mp! Oricum, inainte de a face orice actiune discutati amiabil cu vecinul.Poate suprapunerea este pe cativa metri si veti reglementa situatia pe cale amiabila!B-)
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua Ionut06 Ionut06 Buna ziua. Am si eu o intrebare ,am cumparat un teren(315mp)înainte de a ne apuca de actele pt autorizație demolare construcție,etc a ma trebuit măsurat ... (vezi toată discuția)
Carte funciară, cadastru,întabulare sabouelena sabouelena Bună ziua! În 1968 am fost numită mostenitor într-un certificat de moștenitor în urma decesului tatălui meu.Masa succesorală este un imobil și ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara cu granituire sau rectificare cf ? mircea1979 mircea1979 buna ziua, sunt in prezent intr-o situatie delicata. In 2008 am inceput un proces de uzucapiune impotriva statului pentru un teren extravilan de 5400 mp. ... (vezi toată discuția)