avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune constatare calitate mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune constatare calitate mostenitor

Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme.
In anul 2005 am depus o cerere de retrocedare (compensatii) pentru un teren pe care l-au detinut bunicii mei (parintii mamei) la Cavarna-Bulgaria. In Ianuarie 2017 (!!!) am primit raspus la cerere prin care ni se solicita in termen de 120 zile documente de la Arhivele Diplomatice (pe care le-am obtinut) si Certificate de Mostenitor succesive.
La decesul bunicilor, in 1979 si 1986 nu s-a facut succesiune deoarece acestia nu mai detineau nici o proprietate. Unicul lor mostenitor a fost mama, care a decedat in anul 2003, iar mostenitorii mamei suntem 3: tata, sora mea si cu mine. Dupa decesul mamei am facut succesiune si detinem certificate de mostenitor.
Am luat legatura cu un avocat si am deschis o actiune de constatare a calitatii de mostenitor, mai precis faptul ca tata, sora mea si cu mine suntem mostenitorii bunicilor proprietari ai terenului din Bulgaria. Actiunea a fost deschisa la Judecatoria Sector 6 deoarece atat bunicii cat si mama au avut domiciliul in Sect. 6 si Certificatele de Deces au fost emise tot in Sect. 6.
Am avut marea surpriza sa constat ca a aparut pe internet decizia instantei (in original nu am primit-o inca) care spune ca : ``Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Admite excepţia inadmisibilităţii cererii. Respinge cererea ca inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti.``
Termenul de 120 zile se implineste pe 20 mai 2017 si nu stiu ce ar trebui sa facem. Avocatul spune ca vom face recurs dar acesta dureaza si depasim termenul.
Va multumesc anticipat pentru sfaturile Dvs.
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 03:23, 25 Aprilie 2017
Mergeti la notar, deschideti succesiunile dupa bunici si obtineti certificate de calitate de mostenitor; asa se procedeaza in cazul retrocedarilor cand nu exista succesiuni deschise; certificatele nu vor contine masa succesorala ci vor atesta doar calitatea; pe acestea si pe cel dupa mama le depuneti la dosarul de retrocedare; fiindca anticipez intrebarea, da, pe certificate se vor trece mostenitorii decedati (cum ar fi mama)
Va multumesc pentru raspuns. Am sunat acum la un notar care mi-a confirmat faptul ca certificatul de mostenitor in urma decesului bunicilor il putem obtine de la ei. Mai am o intrebare. De ce mi-a spus avocatul ca acest certificat nu il putem obtine decat in instanta ? Pentru bani ? Cum voi putea recupera suma de 2000 lei platita avocatului, mai ales daca motivarea sentintei de respingere va preciza faptul ca instanta nu este competenta de a solutiona aceasta cerere ?
Nu neaparat pentru bani (desi e posibil). Unii avocati nu au experienta in asemenea cazuri si nici decenta sa recunoasca acest lucru. Ii puteti cere banii insa nu sunt sigura ca vi-i va si da. Ii puteti sugera ca veti face o plangere la Baroul de care apartine. Desigur, puteti chiar face aceasta plangere ... Nu stiu sa va spun ce succes veti avea cu aceasta :(
Va multumesc inca odata. Vad ca nici un avocat nu are nici o parere.
Uneori avocatii (ca si in alte meserii de altfel, a mea nu este exclusa) se plafoneaza in ceea ce lucreaza frecvent si mai pierd unele proceduri pe ici pe colo.
Diferenta intre un bun profesionist si unul....sa zicem mai putin bun este ca unii isi mai si recunosc limitarile si au curaj sa spuna "nu stiu" sau sa isi intrebe colegii.
Diclaimer: Nu am avut nici cea mai mica intentie sa jignesc vreo categorie profesionala.
De asemenea, ipoteza banilor ca motiv principal nu poate fi exclusa...
Va urez mult succes in procedura ramasa!

Numai de bine!
N.M.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere din dezbaterea succesiunii userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)
Sora ''invizibila'' lauryss lauryss Mama mea cand s-a casatorit,era si normal sa isi urmeze sotul,lasand in casa parinteasca fratele ei mai mic impreuna cu familia lui si inclusiv bunica ... (vezi toată discuția)