Detinem CU TITLUL de DONATIE, eu impreuna cu sotul un apartament din anul 2000.Donatorii sunt parintii naturali care l-au infiat cu mult inainte de dobadirea imobilului . Am ajuns in prag de divort si vreau sa stiu daca am vreun drept legal pentru 1/2 din proprietatea imobilului, tinand cont de faptul ca legal noi am primit acest imobil de la doi straini( intre noi nu exista nici un grad de rudenie legal). Se specifica in act ca este casatorit cu subnumita si ca banii sunt primiti de la Vasile XX si Vasileyy pt dobandire imobil .Care ar fi procedura pentru un partaj si dca am vreun drept de castig . Avem 23 de ani de casnicie . Sunt presata sa renunt pe motiv ca nu am drept de proprietate asupra imobilului.
1. Nu are importanta gradul de rudenie. Donatia e act de proprietate.
2. In contractul de donatie scrie in mod clar si explicit "donam numitului...si sotiei acestuia (adica dvs) imobilul.."?
Daca da, este bun comun si aveti dreptul la 1/2.
Daca numai s-a facut mentiunea ca sotul dvs e casatorit, dar dvs nu ati semnat acel contract si nu figurati ca donatar, atunci imobilul e bun propriu al sotului si nu aveti nici un drept.
Din cate stiu eu, donatia se face cu titlul gratuit, dar initiatoarea specifica ca s-au dat bani pentru dobandire imobil. Probabil ca e un act de V/C ce se rezuma a fi donatie deghizata, la care initiatoarea nu e parte din contract, dar se specifica ca e sotia cumparatorului. Ar fi bine daca initiatoarea ar veni cu completari.
Act de donatie fals
Rafaga
Buna ziua!În 1997 am cumparat o casa si terenul aferent acestuia.La sfatul notarei am facut act de donatie datorita faptului ca eram casatorita cu un cetatean ... (vezi toată discuția)