avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Marire salariu conform Contractului Colectiv de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Marire salariu conform Contractului Colectiv de Munca

Buna ziua,

Pe data de 04.01.2008 m-am angajat printr-o firma de recrutare, la o firma de asigurari, ca operator introducere date.Acelasi lucru s-a intamplat si cu alte 3 persoane. Contractul a fost facut pe perioada determinata (o luna). Datorita volumului mare de munca, firma de asigurari, a decis prelungirea contractului temporar de munca cu inca o luna, asa ca ne-am dus din nou la firma de recrutare ca sa ne prelungim contractul. Acest lucru s-a tot repetat pana in luna iunie, mai exact pana pe 13.06.2008. Sefa mea a decis, sa ne angajeze pe perioada nedeterminata. Eu in luna iulie imi programasem o excursie in Germania si i-am spus sefei mele ca accept postul, doar daca este dispusa sa-mi dea liber de pe 07.07.2008 pana pe 17.07.2008, iar dansa a acceptat. Eu am inceput sa lucrez pentru firma de asigurari, fara sa mai fie implicata o firma de recrutare, de pe data de 16.06.2008. Mi s-au cerut actele imediat dupa ce m-am angajat la ei pentru intocmirea contractului de munca. In acea perioda cartea mea de identitate a fost furata si nu am putut sa duc toate actele necesare pentru intocmirea contractului de munca si am reusit sa fac rost de ele abia pe data de 19.07.2008.Colegii mei care au venit tot prin firma de recrutare au adus actele si contractele lor incep cel tarziu pe 16.06.2008. Eu in aceasta perioada am lucrat in continuare (de pe 16.06.2008 pana pe 19.07.2008, cu acea pauza de o 9 zile lucratoare de pe 07 pana pe 17-07-2008.
Cand am adus actele mi s-a adus si contractul pentru semnare. Contractul avea data de incepere pe 09.07.2008, deci eu lucrasem de pe 16.06.2008 pana pe 8.07.2008 si nu apaream nicaieri. Am vorbit cu sefa mea si mi s-a spus ca acele zile vor fi platite sub forma de ore suplimentare sau prime, dar acest lucru am vazut ca nu apare nicaieri pe fluturas. Am acceptat. Problema este urmatoarea. Comform contractului colectiv de munca pe anul 2009, s-a decis indexarea cu 7% din ianuarie 2009, a tuturor angajatilor care au o vechime mai mare de 6 luni. Eu nici acum n-am primit contractul de munca si nici contractul colectiv de munca. Eu am crezut ca o sa mi se mareasca salariu cu cei 7% abia dupa un an si nu am zis nimic in ianuarie, pentru ca nimeni din departamentul nostru nu a zis ca s-au marit salariile. Totul s-a facut pe ascuns. Abia ieri am aflat despre acest lucru. Am sunat ieri la resurse umane si mi s-a zis ca nu m-am incadrat pentru indexarea salariului deoarece eu faceam 6 luni pe data de 09.01.2009 si pentru 9 zile nu mi-au marit salariu cu toate ca ei stiau ca eu sunt acolo de mai bine de 6 luni, dar am acceptat sa semnez contractul cu data de 09.07.2008 si sa mi se plateasca diferenta de zile.Ceilalti colegi ai mei care au venit tot prin firma de recrutare, au primit indexarea. Am vorbit si cu directorul de la resurse umane si mi-a zis acelasi lucru. Persoana respectiva stie toata istoria mea si mi-a zis ca daca eu am adus actele tarziu ce sa-mi faca. Pai de ce m-au angajat asa? Eu i-am spus la telefon, unde apar orele alea care nu sunt trecute pe contract? Sunt cumva platite la negru? Cand a auzit asta deja si-a schimbat tonul, a zis ca nu e corect ce mi s-a intamplat si ca o sa vorbeasca cu seful meu si o sa vada ce poate face. Ce as mea putea face in situatia asta? Ce ma sfatuiti sa fac? Astept raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sleipnir23 , utilizator 12:07, 21 Septembrie 2009
Buna ziua,

cred ca normal si omeneste ar fi sa vi se mareasca si dvs. salariul avand in vedere ca in realitate dvs. aveti vechimea necesara.

Faptul ca sefii dvs. au facut pe ascuns ceea ce dvs. spuneti denota ca nu aveti de-a face cu oameni corecti.
Daca ei nu va vor da acest spor, il puteti obtine in instanta, proband ca aveati vechimea necesara. Totusi, cred ca daca veti face acest proces, ii veti irita foarte tare pe superiorii dvs. ceea ce va duce probabil, in timp, la pierderea locului de munca.
Va sfatuiesc sa mizati pe negocierea calma, fara amenintari, bazata pe randamentul dvs. si corectitudinea fata de firma. In final, daca ei nu vor sa cedeze puteti obtine sporul respectiv la instanta de judecata.

Avcocat Boncu
Noi in momentul de fata fuzionam cu inca 2 firme de asigurari, si la finalul anului o sa devenim o singura firma. Noi suntem cei mai mici si nu prea mai emitem polite de asigurare. Ni s-a spus ca toti operatorii de date vor migra la celelalte 2 firme de asigurari. Acest lucru ni s-a spus inca din aprilie. Pana acum au plecat de la noi din departament doar 2 persoane. Directoarea de la resurse umane, imediat dupa ce mi-a spus ca o sa vb cu seful meu mi-a promis ca o sa caut un post pentru mine la cealalta firma de asigurari. Avantajul meu e ca sunt si o persoana care da randament foarte bun. Am impresia ca le este frica sa nu fac reclamatie la ITM si or sa se trezeasca cu un control.
~ Conținut șters la cerere ~
Am gasit fluturasul pe luna iulie 2008, si eu apar pe fluturas cu 136 de ore lucrate, adica periodata 09.07.2008-31.07.2008 (17 zile lucratoare). Cum am mai spus, de pe 07.07.2008 pana pe 17.07.2008 eu am fost plecat din tara, dar totusi apar la servici. Orele mi-au fost platite normal. Mi s-a spus ca cele noua zile pe care nu le-am lucrat am fost cumulate cu celelalte zile din perioda 16.06.2008 pana pe 04.07.2008 (15 zile lucratoare). Cica au fost scazute din cele 15 zile pe care le-am lucrat in perioada de dinainte de contract, zilele in care am fost in concediu. 15-9=6 zile. Banii pentru cele 6 zile mi-au fost platiti, dar nu apar nicaieri pe fluturas. Mie mi-au zis la telefon ca acele zile au fost platite sub forma de ore suplimentare, dar ar venii 48 de ore suplimentare si din cate stiu eu nu ai voie sa faci mai mult de 32 de ore suplimentare pe luna. Multa lume mi-a spus ca ei acum s-au speriat si cu prima ocazie or sa ma dea afara. Daca se ajunge pana la urma la acest deznodamant, as avea sanse sa castig procesul in instanta?? Astept raspuns. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare roxanne^^ roxanne^^ Sunt o viitoare mamica , si in aproximativ doua saptamanai urmeaza sa-mi incep concediul de maternitate ;ma intreb ( cu oarecare speranta :)) daca as putea ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a comunicat repartizarea lunara si m-a lasat cu zile nemotivate marianaflor65 marianaflor65 buna ziua, mi-ati putea spune, va rog, ce pot face in conditiile in care in timp ce eram in concediu medical am ... (vezi toată discuția)