avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie?!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie?!

Buna ziua!
Doresc să vă expun pe scurt problema cu care se confruntă mama mea.
Noul administrator al asociației de proprietari i-a adus la cunoștință că are o datorie din perioada 2010-2016 in valoare de 900 de lei.
Menționez că la avizier nu a apărut niciodată cu aceasta suma restanta.
Are obligația să achite aceasta așa zisa datorie? Comisia de cenzori de ce nu s-a autosesizat?
Știu că orice datorie se prescrie în termen de 3 ani.
În speranța că îmi veți spune care este cadrul legal pentru a rezolva această situație, vă mulțumesc anticipat!
O zi plăcută!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:28, 29 Aprilie 2017
Termenul general de prescriptie drept executare debit este in cazul asociatiilor de proprietari de 3 ani
Prescriptia se intrerupe in cazul in care creditorul=asociatia de proprietari intocmeste orice document in scopul recuperarii debitului
In cazul asociatiilor de proprietari/locatari,numai instanta de judecata este competenta sa dispuna daca a intervenit termenul de prescriptie
In cazul expus de dv,in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 solicitati oficial presedintelui de asociatie sa justifice cu documente suma impusa
ynocentta a scris:

Prescriptia se intrerupe in cazul in care creditorul=asociatia de proprietari intocmeste orice document in scopul recuperarii debitului


Prescriptia se intrerupe in cazul in care creditorul sesiseaza instanta de judecata.

In rest, orice notificare ramasa fara actiune in instanta in termen de 6 luni nu intrerupe termenul de prescriptie.

www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc pentru raspuns!
consider ca in această situație nu se putea ajunge dacă se proceda regulat la verificarea înregistrărilor din registrul de casă, precum și la concordanța dintre chitanțele emise și înregistrarea acestora în fișele locatarilor.
Concu alte cuvinte această problemă reprezintă un viciu de procedură deoarece atât administratorul blocului din acea perioadă, cât și comisia de cenzori aveau obligativitatea de a ne informa, în timp util, despre această situație.
Am dreptate?
Comsia de cenzori nu este direct raspunzatoare conform art. 33, alineat 3- Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaţiei de proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Administratorul avea obligatia sa inscrie in lista de plata restantele si penalizarile, daca exista hotarare a adunarii generale privind cuantumul penalizarilor.

Pe de alta parte, conform L230/2007
Art. 46
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Daca proprietarul si-ar fi indeplinit obligatia de a plati lunar cotele de contributie nu ar fi ajuns in situatia de a avea restante si de a fi penalizat.

Faptul ca administratorul sau cenzorii nu au mentionat in listele de intretinere restantele si penalizarile nu scuteste proprietarul de plata acestora.
Daca termenul de 3 ani de la data platii s-a implinit atunci in mod normal acele cheltuieli s-au prescris si ar trebui trasi la raspundere cei care nu au luat masuri ptr recuperarea intretinerii neachitate.
cyan a scris:




Prescriptia se intrerupe in cazul in care creditorul sesiseaza instanta de judecata.




Potrivit art. 2537 Noul Cod Civil, prescripţia extinctivă se intrerupe:

1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice alt mod, a dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre cel in folosul caruia curge prescriptia;

2. prin introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare, prin inscrierea creantei la masa credala in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori ori prin invocarea, pe cale de exceptie, a dreptului a carui actiune se prescrie;

3. prin constituirea ca parte civila pe parcursul urmaririi penale sau in fata instantei de judecata pana la inceperea cercetarii judecatoresti; in cazul in care despagubirile se acorda, potrivit legii, din oficiu, inceperea urmaririi penale intrerupe cursul prescriptiei, chiar daca nu a avut loc constituirea ca parte civila;

4. prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere;

5. in alte cazuri prevazute de lege.


In legatura cu recunoasterea dreptului, art. 2538 alin. (1) noul cod civil precizeaza ca aceasta se poate face unilateral sau conventional si poate fi expresa sau tacita
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, recunoasterea este tacita atunci cand rezulta fara echivoc din manifestari care sa ateste existenta dreptului celui impotriva caruia curge prescriptia, textul de lege indicand ca acte de recunoastere tacita plata partiala a datoriei, achitarea, in tot sau in parte, a dobanzilor sau penalitatilor, solicitarea unui termen de plata si altele asemenea ( A se vedea si Trib. Bucuresti, s. a IV-a civ., dec. nr. 1887/1994, în C.P.J. 1993-1997, p. 149.
Cat priveste cazurile de intrerupere prevazute de art. 2.537 pct. (2) şi (3) noul Cod Civil, o serie de precizari importante sunt facute de art. 2539 noul Cod Civil
Astfel, alin. (1) prevede
prescripţia este întreruptă chiar dacă sesizarea a fost făcută la un organ de jurisdicţie ori de urmărire penală necompetent sau chiar dacă este nulă pentru lipsă de formă.



Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Aprilie 2017
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriere specialist specialist Daca am incheiat cim in 09.06.2010 si angajatorul mai avea de platit salarii restante si a platit o parte din ele in septembrie 2012 si in decembrie 2012 se ... (vezi toată discuția)
Lntreruperea prescriptiei extinctive katrin katrin Factura a fost emisa la data de 28.10.2011. La data de 31.12.2011 debitorul confirma pe email debitul. Ulterior, la insistentele contabilei, solicita tot pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta mai mare de 3 ani ursulina ursulina Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal ... (vezi toată discuția)