buna ziua. Speța o să vi se pară probabil extrem de interesantă și... foarte detaliată. este vorba despre o televiziune. eu sunt (am fost) managing directorul postului. Ei, bine, vineri 11 septembrie, la finalul programului am fost chemata la proprietarul postului pentru o scurtă comunicare, impreună cu alți trei colegi. la masă era și doi avocați. Proprietarul a anunțat că inchide televiziunea și că vrea s-o transforme într-o casă de producție, avocații au subliniat că e stare de faliment, sunt pierderi, e criză... Luni - 14 septembrie - mi s-a cerut să elaborez o restructurare, iar din cei 34 de angajați să-i propun o nouă echipă, a casei de producție, cu max 10 angajați din cei existenți. practic, tot de la început trebuie să vă spun că această televiziune nu are personalitate juridică, fiind un departament dintr-o firmă mai mare ce are o cu totul altă activitate (eu fiind practic un... sef de departament). Duminică am trimis pe mail această restructurare și propunerile mele în calitate de manager, iar luni urma să ajung la birou în jurul prânzului (dat fiind începutul de an școlar). Până când am ajuns, angajații fuseseră chemați individual la discuții, unde - în fața celor 2 avocați - au fost obligați să încheie colaborarea cu firma, astfel: cu acordul părților li s-ar fi dat tot salariul pe luna septembrie conform negocierilor inițiale; cu preaviz primeau doar salariul de pe cartea de muncă fără drepturile de autor (cei care aveau... că marea majoritate erau plătiți la negru); sau, celor care comentau și refuzau... li s-a dat și varianta trimiterii în șomaj. Mie personal nu mi s-a comunicat că sunt dată afară, iar propunerea trimisă de mine, pentru cei 10... norocoși, a fost ignorată. Mai trebuie spus că de vineri 11 septembrie a fost tăiată emisia televiziunii, a fost adusă firma de pază care să nu permită accesul, a fost restricționat accesul pe card în interior, iar oameniilor nu li s-a dat voie luni să-și ia lucrurile personale din birou și din calculatoare. Luni, ulterior venirii mele la birou, a apărut directorul general al firmei, cu două încetări de drepturi de autor și mi le-a pus în față să le semnez. Am refuzat din următoarele motive: nu mi s-a comunicat în mod direct de către proprietar că încetăm colaborarea; relația mea cu firma este stabilită financiar prin contract de muncă pentru funcția de director în cadru firmei (deci, preaviz de 30 de zile), apoi un contract de management și cedare de drepturi de autor pentru activitățile de tv și un contract de drepturi de autor pentru funcția de editor la revista firmei (de care tot eu mă ocup și care nu și-a închis activitarea, însă funcționează pe un alt SRL). deci, ce mi s-a dat să semnez nu era corect, așa că, n-am semnat... și i-am comunicat zâmbind respectivului ce contracte are cu mine... apoi am plecat cu colegii la o bere =D> De atunci sunt în concediu medical (am dat un mail să-i anunţ, pe 16 septembrie, că să nu îmi trimită acasă înştiinţare să mă prezint la muncă), am fost internată pentru analize, iar pe fond nervos, lipsa odihnei și stres, ulcerul își face de cap. am concediu până pe 23 septembrie, iar pentru ca mâine (20.09.2009) mă mărit, aş solicita şi cele 5 zile de concediu legal, apoi mi-aş solicita concediu restant... însă, cu siguranţă miercuri-joi când voi merge la firmă mă vor intimida avocaţii cu starea de faliment (un departament nu poate fi în faliment...#-o) . Există varianta să merg la ei cu avocat care să vorbească în numele meu? Nu de alta, însă, dacă tot semnez măcar să ştiu sigur ce... În plus, mai este un caz al unei colege care i-a dat în judecată acum câteva luni, iar o parte din ce care au semnat se pot alipi să-i dăm şi noi în judecată. Ce le pot cere şi mai ales cum să procedez? multumesc anticipat!
ps. dacă din urmă îmi datorează o diferență de curs valutar (în contract era menționat cursul BNR care era de min. 4,2 lei/euro, contractul era în euro la cursul zilei, iar ei îmi plăteau salariul la cursul intern de 3,7 - diferența cumulat depășește 1.500 euro! - au făcut asta timp de cel puțin 6 luni), o mai pot solicita? eu le-aș propune să rămân (în cunatumul acestor bani) cu laptopul, că să nu facă un efort financiar prea mare... se poate?
Cel mai recent răspuns:
TudoracheF , utilizator
00:17, 20 Septembrie 2009