avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj apartament, eventual bunuri, in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj apartament, eventual bunuri, in cazul concubinajului

Buna seara,
Ma poate cineva ajuta intr-un caz...bizar?
Am fost casatorita, am divortat de 10 ani, dupa divort eu am cumparat un apartament, cu plata in rate, pe cabinetetul individual, (al meu).
Intre timp ne-am impacat, dar fara acte legale si impreuna am achitat apartamentul, autoturismul, etc. In momentul de fata, neexistand cale de convietuire, fostul sot a fost evacuat legal din apartament.
Nu am facut niciodata partajul bunurilor, crezand ca ne vom intelege asupra lor. Totusi, intrucat, el insista sa se mute in apartament, motivand ca a contribuit la plata lui, dar nici nu doreste un partaj, ce posibilitati legale am de a-i oferi cota-parte, desi el nu doreste? Si cam cat m-ar costa aceasta operatiune?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:46, 21 Septembrie 2009
Bunul achizitionat dupa desfacerea casatoriei este bun propriu. Astfel, acesta nu poate fi supus partajului deoarece nu are decat un singur proprietar: dv. Partajul implica cel putin doi coproprietari.
Daca a contribuit si fostul sot la achitarea unor rate, puteti sa-i dati o suma de bani, la intelegere cu acesta pentru a-l despagubi, incheind in acest un act prin care fostul sot sa declare ca nu mai are niciun fel de pretentii la acest bun al dv. Va recomand angajarea unui avocat pentru incheierea actului sau pentru instanta, dupa caz, daca nu va veti intelege cu fostul sot in privinta sumei cu care ar trebui sa-l despagubiti.
Oricum, sumele de bani cu care a contribuit fostul sot, in perioada de concubinaj, la achitarea ratelor imobilului ii dau acestuia eventual un drept de creanta prescriptibil in termen de 3 ani - daca poate dovedi in vreun fel plata acestor sume si ca acestea nu ar fi reprezentat cheltuieli de intretinere sau de chirie (!?). La acel moment, erati divortati si puteati sa-i solicitati plata unei chirii si suportarea cheltuielilor de intretinere si pentru menaj. ;)
Multumesc din suflet tuturor!
M-am linistit intr-un fel. Inteleg ca ramane la aprecierea si bunavointa mea sa-i platesc o parte din ratele achitate, fara a fi nevoita sa vand apartamentul sau sa accept "convietuirea impreuna".
Bunul dintre concubini poate forma obiectul partajului intre concubini.
Bunul este propriu in ceea ce il priveste pe vechiul sot ( ca sa spun asa)
Vedeti sa nu incurcati borcanele.

avocat Claudiu Lascoschi
Grati a scris:
M-am linistit intr-un fel. Inteleg ca ramane la aprecierea si bunavointa mea sa-i platesc o parte din ratele achitate, fara a fi nevoita sa vand apartamentul sau sa accept "convietuirea impreuna".

Ati inteles perfect, stimata doamna! ;)
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Bunul dintre concubini poate forma obiectul partajului intre concubini.

Claudiu, care bun al concubinilor? Bunul este pe numele fostei sotii. Cum poti introduce o actiune de partaj asupra unui bun dobandit dupa desfacerea casatoriei, care este pe numele fostei sotii? O actiune de partaj a acestui bun va fi respinsa cu succes! Partajul unui bun implica existenta a cel putin doi coproprietari...;)

Alte discuții în legătură

Partaj anadediu anadediu in speta avem un divort pronuntat in urma unei casatorii de 2 ani. cei doi soti, anterior casatoriei au trait in concubinaj notoriu timp de aprox 10 ani. in ... (vezi toată discuția)
Drepturi in concubinaj claudymaria claudymaria M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)