Buna seara, Ma poate cineva ajuta intr-un caz...bizar?
Am fost casatorita, am divortat de 10 ani, dupa divort eu am cumparat un apartament, cu plata in rate, pe cabinetetul individual, (al meu).
Intre timp ne-am impacat, dar fara acte legale si impreuna am achitat apartamentul, autoturismul, etc. In momentul de fata, neexistand cale de convietuire, fostul sot a fost evacuat legal din apartament. Nu am facut niciodata partajul bunurilor, crezand ca ne vom intelege asupra lor. Totusi, intrucat, el insista sa se mute in apartament, motivand ca a contribuit la plata lui, dar nici nu doreste un partaj, ce posibilitati legale am de a-i oferi cota-parte, desi el nu doreste? Si cam cat m-ar costa aceasta operatiune?
Cora, merge introdusa o astfel de actiune de partaj intre concubini.
E ceva mai nou si apararile pot fi diverse dar se poate judeca.
Nu se poate intampla ca proprietarul din acte sa fie schimbat de instanta dar dreptul de creanta trebuie platit daca se dovedeste existenta acestuia.
Sunt procese foarte grele si controversate dupa parerea mea, dar functionale in practica judiciara mai noua.;)
Claudiu, dreptul de creanta da posibilitatea introducerii unei actiuni in pretentii si se timbreaza la valoarea sumei pretinse, pe cand dreptul de coproprietate in devalmasie sau pe cote parti da posibilitatea introducerii unei actiuni de partaj, care se timbreaza diferit, la valoarea bunului ce urmeaza a face obiectul partajului.
Cele doua actiuni nu sunt identice! De aceea am afirmat ca o actiune de partaj a unui bun propriu va fi respinsa cu SUCCES! pe exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului neproprietar. ;)
doamna a mentionat ca, a cumparat un bun imobil , dupa divort , pe cabinet individual .
astfel, indiferent daca acest imobil a fost achizitionat anterior ramanerii definitive si irevocabile a jotararii judecatoresti privind divortul, conform legii, acest bun nu va putea face obiectul unui eventual partaj.
si aceasta deoarece, bunurile imobile dobandite in vederea desfasurarii activitatii profesionale, sunt calificate ca fiind bunuri proprii, iar nu bunuri comune .
deci in speta de fata , nu se poate pune problema unui proces de partaj in privinta acestui bun .
domnul va putea eventual sa introduca actiune in pretentii , in ceea ce priveste ratele achitate de catre dansul . ceea ce inseamna ca, in eventualitatea in care instanta ii va da castig de cauza, dvs va trebui sa -l despagubiti cu o suma de bani corespunzatoare ratelor achitate .
indiferent daca acest imobil a fost achizitionat anterior ramanerii definitive si irevocabile a jotararii judecatoresti privind divortul, conform legii, acest bun nu va putea face obiectul unui eventual partaj.
In cazul acesta am putea califica bunul ca fiind comun.;)
bunul imobil a fost cumparat pe cabinetul individual al doamnei . astfel incat, se prezuma ca fost achizitionat in vederea desfasurarii activitatii profesionale, deci nu va intra in comunitatea de bunuri .
Partaj
anadediu
in speta avem un divort pronuntat in urma unei casatorii de 2 ani. cei doi soti, anterior casatoriei au trait in concubinaj notoriu timp de aprox 10 ani. in ... (vezi toată discuția)
Partaj
novam999
Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)