avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta intretinere asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta intretinere asociatie de locatari

Buna seara. Am o garsoniera inchiriata (cu contract inregistrat regulamentar la anaf, la care platesc impozitele la zi). Problema e ca chiriasul e mereu restantier la intretinere si restanta creste din luna in luna. Actualmente, are restante incepand din luna noiembrie 2016 pana la ultima luna calculata, martie 2017. Cum se calculeaza penalitatile? In cazul in care el pleaca fara sa plateasca datoria, pe cine trage la raspundere asociatia, pe mine proprietar sau pe el, care a uzufruit de apartament toata aceasta perioada? Multumesc anticipat tuturor celor care vor raspunde.
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
nikkkoleta, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:28, 28 Aprilie 2017
Intre asociatie si chirias nu exista niciun contract de inchiriere.
Prin urmare raspunzator este proprietarul pentru neplata intretinerii.
Penalitatile se calculeaza conform hotararii adunarii generale.
Pe langa ce v-a spus @cyan mai sus, as mai adauga faptul ca, de obicei, intr-un contract de inchiriere ar fi trebuie sa fie prevazuta si o suma cu titlul de "garantie".
Respectiva suma, tot de obicei, este egala cu chiria pe o luna, iar aceasta garantie reprezinta exact cum ii spune si numele : o suma din care se pot plati eventualele daune aduse proprietatii sau pentru a acoperi cheltuilile neachitate de catre chirias.
Ati avut in contract asa ceva ?
Pe de alta parte, ati putea sa si-l dati afara pe chirias pe motiv de neplata a cheltuielilor, dar, iarasi, doar daca aveti in contract si o astfel de clauza....

PS - Ce inseamna "uzufruit" ?
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
Daniel4x4, utilizator
Locatorul la incheierea contractului de locatiune are dreptul sa impuna clauze asiguratorii prin care fie sa poata rezilia unilateral contractul in cazul in care locatarul nu achita in termenul stabilit obligatiile catre locator sau utilitati,fie sa solicite daune sau modalitatea de solutionare a litigiilor
Penalitatile se calculeaza in conformitate cu disp art 49 L nr 230/2007in cazul sumelor cu titlu de restanta neachitate in termenul stabilit,asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati de 0,2 % zi/intarziere
Penalitatile nu pot depasi valoarea sumei de baza la care au fost aplicate
In cazul imobilelor de locuit in comun raporturile de obligativitate sunt strict intre asociatia de proprietari/locatari si proprietari-care raspund pentru prejudiciile cauzate de chiriasii acestora

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Fapta penala? Irina S. Irina S. Contract de inchiriere intre doua persoane juridice. Obiectul contractului: un spatiu comercial. Locatarul nu isi plateste chiria doua luni iar locatorul il ... (vezi toată discuția)
Chirias rau platnic blahblah blahblah In oct. 2006 am inchiriat apartamentul proprietate personala unei societati comerciale cu titlu de sediu reprezentativ. Au achitat chiria cu oaresce ... (vezi toată discuția)