avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditae
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditae

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti, daca mama mea are 62 ani si nu a iesit inca la pensie fiindca nu are decat 10 ani stagiu de cotizare, poate beneficia de pensie de invaliditate?
Are "parte" de 3 boli ,deci nu mai poate sa se angajeze pt a completa stagiul minim de 15 ani.
daca da ,care ar fi pasi de urmat .
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:08, 28 Aprilie 2017
Nu.
Va rog sa motivati de ce nu !
Legea 263/2010

Articolul 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

Rezulta ca odata implinita varsta pentru pensie de limita de varsta nu se mai poate beneficia de pensie de invaliditate.
Dar ,daca nu exista stagiul complet de 15 ani, teoretic cel in cauza trebuie sa munceasca pana ajunge la stagiul minim.Daca nu mai poate face acest lucru din cauza boli/bolilor nu are dreptul la nici o pensie/venit?
Din ce spuneti d-voastra ,daca a muncit 10 ani,este bolnav nu are dreptul la nici un venit fiindca a depasit varsta de pensionare.
Eu din ceea ce ati transmis d-voastra inteleg ca daca am o pensie de invaliditate inainte de a ajunge la varsta de pensionare se transforma automat in pensie la limita de varsta,insa in cazul meu am depasit varsta de pensionare si nu am nici o pensie/venit.
va rog sa ma ajutati cu legile in baza carora se acorda pensia de invaliditate(cu modificari cu tot ,fiindca am inteles ca a fost si o decizie a curti constitutionale)
Va multumesc din suflet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de pensie de invaliditate constituie stagiu? cand se poate beneficia de pensie anticipata? SanduIonela SanduIonela Buna ziua, Mama s-a nascut in martie 1961 si a lucrat din 1981 pana in 1996(15 ani),apoi a fost pensionata pe caz de boala cu Gradul 2 de invaliditate. As ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare anticipata fara penalizare RotaruFlorica RotaruFlorica Sunt nascuta in data de 01.08.1957. La ce varsta si pentru cati ani de cotizare pot beneficia de pensia anticipata???? (vezi toată discuția)
Perioada in care beneficiez de pensie de invaliditate constituie stagiu? Ditzu Ditzu Buna ziua ! As dori sa stiu daca pensia de invaliditate se ia in calcul ca vechime ? Dar ca si perioada de cotizare ? Ma interesez pentru ca nu stiu cum o ... (vezi toată discuția)