avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amenintare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amenintare

Daca i-am scris cuiva o scrisoare in care am scris 'nu mai apuci ziua de maine'... este in drept sa formuleze plangere pt Art. 206 C.pen. Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă?!
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 09:01, 5 Mai 2017
Pai anterior a mai existat stare de dusmanie...am facut-o taratura, stoarfa... tot prin scrisori.
Insa nu gasesc neaparat sa fie circumstante agravante, ci, dimpotriva, atenuante... deoarece diminueaza latura subiectiva si sub aspectul ca nu apar a mai avea neaparat caracter injust vorbele proliferate... in contextul dusmaniei preexistente.
Nu am eu din senin o dusmanie fix pe persoana respectiva sau pe oameni in general... ci persoana respectiva chiar am considerat, la momentul respectiv, ca merita vorbele respective.
Depinde, avocatul dvs. va sustine ca a fost o simpla injuratura (jignire, care nu se mai pedepseste). Procurorul ar putea sa sustina ca a fost amenintare. Ma rog, totul depinde de context, de ex. daca zic cuiva "Ce copii frumosi aveti si la ce scoala frumoasa invata!" nu e amenintare, dar daca o zice un criminal notoriu unui politist sau procuror poate fi interpretata drept amenintare.
Avand in vedere si situatia conflictuala existenta, amenintarea pare serioasa si de natura sa-i insufle victimei temerea ca in viitorul apropiat va fi expusa unui pericol efectiv, personal, o apreciez ca amenintare in sensul legii penale.
data viitoare amenintati si dvs lumea doar pe internet cum fac oamenii civilizati.
o ardeti medieval cu scrisori scrise de mana, normal ca politia va v-a considera un primitiv periculos.
Nu inteleg cum functioneaza 'situatia conflictuala preexistenta'.
Cand am fost eu victima infractiunii de amenintare... procurorul de atunci a retinut situatia conflictuala ca circumstanta atenuanta si a dispus scoaterea de sub urmarirea penala si aplicarea unei amenzi administrative.

In acea situatie procurorul pare sa fi considerat situatia conflictuala preexistenta sub aspectul laturii subiective. Spre deosebire, cand ziceti ca 'Avand in vedere si situatia conflictuala existenta, amenintarea pare serioasa si de natura sa-i insufle victimei temerea'... pare ca situatia conflictuala preexistenta are rol asupra laturii obiective.

Pare, la prima vedere, mult mai antisocial sa te apuci sa ameninti cu moartea pe persoane cu care nu ai nicio treaba... decat pe cineva care eventual ti se poate parea justificat sa ii adresezi cuvinte rele, de vreme ce si persoana respectiva mi-a facut lucruri urate.

Nu am scris, in mod medieval, scrisoare de mana. O sa ajung si la aceasta imprejurare.. insa vroiam sa clarific intai ce rol joaca 'situatia conflictuala preexistenta', daca e agravant sau dimpotriva atenuant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare de fapt asupra tipicitatii sau eroare de drept asupra anti-juridicităţii? aidu aidu Suspectul de a fi savarsit amenintare se apara: Eu nu am avut niciodata reprezentarea psihica ca vorbele mele aveau sa ii inspire temere persoanei vatamate. ... (vezi toată discuția)
Amenințarea verbală e considerată mai gravă sau mai puțin gravă decât amenințarea făcută în scris? aidu aidu Comunicarea prin viu grai, directa, a unei amenintari (cu moartea, sa zicem) este mai grava sau mai putin grava decat amenintarea comunicata in scris, ... (vezi toată discuția)
Amenintare - procedura plangere monica75 monica75 As dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva cuiva care te ameninta ca iti face rau, acea persoana este cetatean strain. (vezi toată discuția)