avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie Imobiliara
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie Imobiliara

Buna seara. Tatal meu a luat un credit de nevoi personale in anul 2005 in valoare de 3000 de lei actuali, la acea data 30 de milioane lei vechi, iar ulterior nu a mai platit ratele la acest credit. In contractul creditului de nevoi personale nu este stipulat nicaieri ca acesta garanteaza si cu bunurile Imobile, ci doar cu cele mobile ( bani din conturi si din venituri ) . Acesta detine un imobil impreuna cu mama mea, sunt casatoriti legal si sunt ambii proprietarii imobilului in care locuiesc.

Astazi 2.05.2017 s-a trezit cu o Somatie Imobiliara emisa de catre o Societate Civila Profesionala de Executori Judecatoresti cum ca acesta in termen de 15 zile de la primirea sau lansarea acesteia la domiciliul sau sa plateasca tot debitul + cheltuieli de executare silita. In aceasta se mai precizeaza: " In cazul in care nu va conformati si nu veti achita sumele datorate in termenul aratat, vom proceda la urmarirea silita a imobilului asupra caruia aveti drept de proprietate, cota 1/2, in conformitate cu dispozitiile legale in materi, urmand sa suportati toate cheltuielile de executare, necesare acestei activitati. Mentionam ca s-a dispus masura notarii prezentei somatii in Cartea Funciara " . La aceasta este atasata o copie a unei Sedinte din Camera de consiliu din data de 17.10.2016 prin care se dispune : " Admite cererea de incuviintare a executarii silite. Autorizeaza creditorul sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse in titlul executoriu sus mentionat, pana la realizarea dreptului, inclusiv a cheltuielilor de executare. Fara cale de atac. Pronuntata in sedinta publica, astazi 17.10.2016 ". Este mentionat ca Titlul executoriu este contractul de credit mentionat de mine mai sus.

Nelamurirea mea este :
1. ) De ce se doreste executarea imobilului, cand tatal meu NU A GARANTAT cu el ;
2) Este legala o asemenea procedura, executarii imobilului in contextul in care in contractul de credit nu a garantat cu el ? ;
3) De ce nu se urmaresc debitele obtinute din salarii deoarece suma nu este una mare, tatal meu muncind cu forme legale ( mai are si alte credite dar care iau din salariu, i se oprea stiu 1/2 din salariu la locul de munca anterior, si-a schimbat locul de munca de 4 luni si pana acum nu a avut poprire ) ;
4) Stiam ca daca suma datorata nu depaseste 10.000 de lei nu se poate cere executarea imobiliara, mai este de actualitate ?. Doresc sa fac impreuna cu el o contestatie la aceasta Somatie Imobiliara. Imi puteti va rog din suflet furniza raspunsuri la intrebarile mele si ceva eventuale indrumari ?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Mai 2017
Gherache, utilizator
Creditorul are dreptul sa isi recupereze debitul prin toate mijloacele legale. Nu exista " nu se pot executa imobiliar debitele sub 10.000 lei". Incercati o contestatie daca debitul este atat de vechi, dar inainte de a depune ar fi bine sa contactati un specialist in vederea studierii documentelor.
@Gherache, pe puncte raspunsul ar fi:
1) poate fi urmarit silit (aproape) orice bun al debitorului, chiar daca nu s-a garantat cu el;
2) este legala;
3) pentru ca s-ar pierde timp, iar creditorul (dar si executorul) nu este dispus sa astepte. In felul acesta, debitorul este fortat sa faca rost de bani si sa achite tot si repede. Este o practica!;
4) Exista prevederea cu 10.000 lei insa de cele mai multe ori fie este prost inteleasa, fie este inaplicabila. In principiu daca debitorul are alte bunuri urmaribile, acestea ar trebui valorificate cu prioritate. Dar daca nu are ...se valorifica direct imobilul.

O Contestatie la executare poate fi o solutie, insa si eu sunt de parere ca suportul unui specialist se impune. Este demna de luat in seama si posibilitatea suspendarii urmăririi la cererea debitorului. Astfel, după primirea încheierii de încuviinţare a urmăririi, debitorul poate cere instanţei de executare, în termen de 10 zile de la comunicare, să îi încuviinţeze ca plata integrală a datoriei, inclusiv dobânzile şi cheltuielile de executare, să se facă din veniturile nete ale imobilelor sale, chiar neurmărite, sau din alte venituri ale sale, pe timp de 6 luni.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Mai 2017
trandafir2, moderator
Multumesc pentu lamuriri. Doream sa va intreb, exista posibilitatea intelegerii pe cale amiabila, adica sa cada de acord cu tatal meu ca in termen de 6 luni sa stinga debitul ? Reamintesc ca suma nu este mare cu tot cu cheltuieli de executare este in valoare de 4300 de lei noi ( mai putin de 1000 EURO ) . Cand i-a fost trimisa aceasta somatie nu a primit si copie dupa contractul de credit care face obiectul titlului executoriu, ci doar somatia imobiliara si decizia de incuviitare a executarii din sedinta de consiliu . Ce alternative sunt, pentru ca este sincer NEBUNIE CURATA sa executi un imobil din Bucuresti in valoare de cel putin 80.000 EURO pentru mai putin de 1000, plus ca ar ramane pe drumuri daca ar fi executat ca stiu ca daca nu se vinde la prima licitatie la a doua valoare scade la jumatate din suma initiala si cu acea suma ce ii ramane nu stiu daca si-ar gasii o alta locuinta :( . Se poate intelege cu executorul ? Sa plateasca in transe pe un anumit interval de timp ?
Sa incerce sa discute cu executorul si creditorul. Daca creditorul este de acord, se poate si asa. Vanzarea unui imobil poate dura si ani de zile, prin urmare nu ar fi o solutie prea fericita pentru creditor - acesta recuperandu-si infima suma de 4300 de lei - foarte greu. Mai bine ii transmite in scris o propunere de esalonare in 2-3 transe. Este mult mai simplu. Sau, cum va spuneam si anterior - contestatie la executare pe motive de prescriptie cu solicitare de suspendare a executarii silite pe durata solutionarii contestatiei.
Da, partile se pot intelege ca plata sa se faca esalonat, problema este ca un astfel de debitor este o mina de aur dpdv al cheltuielilor de executare, adica onorarii executor, onorarii avocat, onorarii evaluator, expert, samd, cheltuieli de organizare licitatie, cheltuieli de publicitate a vanzarii, etc, care pot sa depaseasca cu muuulttt valoarea debitului dvs.

In problema dvs. sunt doua variante (chiar trei daca o punem la socoteala si pe cea la care va gandititi si dvs) si anume:
- o contestatie la executare in care sa invocati prescriptia, insa aici sunt niste riscuri;
- o solicitare la instanta, in termenul de 10 zile, pentru o esalonare de plata decisa de instanta;
- o intelegere cu executorul si cu creditorul (dpmdv cu minuscule sanse sa se intample, dar merita incercat, in fond trebuie sa incercati tot ce este posibil)
...si nu in ultimul rand, sa va fortati cu totii, toata familia, si achitati suma respectiva.

Acum, ce varianta alegeti este optiunea dvs, dar si riscul dvs, insa partea proasta este, nu doar ca trebuie sa va hotarati, ci ca trebuie sa o faceti si intr-un termen scurt ca sa aiba eficienta.

Alte discuții în legătură

Somație imobiliară Stefan.Anișoara Stefan.Anișoara Am primit de curând o somație imobiliară care sună așa: \"Având în vedere că cererea de executare silită formulată de creditorul urmăritor ... (vezi toată discuția)
Somatie imobiliara DonCurent DonCurent Buna ziua .am primit de la un birou executor judecatoresc o somatie 27.062012 si o somatie imobiliara 2908.2012cu privire la un contract de credit nr ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita credit ipotecar dacianloi dacianloi Buna ziua, In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost ... (vezi toată discuția)