avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere legale cununie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere legale cununie

Buna dimineata, va deranjez deoarece am nevoie de un sfat competent. Pe data de 1 septembrie anul acesta am cununia civila, iar pe data de 2 septembrie tot anul acesta am cununia religioasa. Saptamana trecuta am discutat cu angajatorul si i-am comunicat ca as avea nevoie de zilele libere care mi se cuvin de la stat pt a-mi rezolva tot ceea ce tine de nunta. L-am rugat sa se intereseze la contabilitate de numarul de zile legale ce se dau de la stat, deoarece as dori sa imi iau 4 zile inaintea evenimentului (de marti pana vineri cand am cununia civila) si inca o zi lunea dupa eveniment cand sa ma duc sa imi platesc prestatorii de servicii. Angajatorul mi-a spus ca nu imi da liber deoarece in acea perioada el impreuna cu unul din colegii mei se vor duce la un targ care va avea loc la Bucuresti, si ca citez "imi ajunge week-endul acela pt nunta". Precizez faptul ca l-am rugat inca de anul trecut sa se intereseze de zilele libere si la momentul acela mi-a spus ca este prea devreme sa discutam subiectul, de asemenea nu doreste sa imi dea liber pt ca va fi mult de lucru si vor fi multe comenzi (magazinul nu se va inchide ci va fi acolo alt coleg de-al meu) care sunt prioritare, si de asemenea ca ei vor fi obositi. Ce doresc sa stiu este de cate zile libere dispun legal de la stat, cand le pot lua, si daca angajatorul poate intr-adevar sa nu ma lase libera in saptamana aceea care coincide cu plecarea la targ. Va multumesc anticipat. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:16, 3 Mai 2017
Zilele libere platite pentru evenimente deosebite, prevazute in Codul Muncii, se acorda de catre angajator daca sunt prevazute in Regulamentul Intern sau in CCM aplicabil. Obligativitatea era prevazuta in vechiul CCM la nivel national, care a fost abrogate din anul 2011.
Este vorba de 5 zile libere. Logic aceste zile le puteti cere DUPA eveniment, intrucat puteti face dovada cu certificatul de casatorie.
Care este baza legala pentru cele 5 zile ?

Codul Muncii nu prevede asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria Munteanu L Munteanu L Buna seara.! în 2015 am făcut cununia civila ,iar anul acesta cununia religioasa solicitând cele 5 zile pentru eveniment am primit răspuns că nu mi se ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie Neculaiesh Neculaiesh As vrea sa stiu daca este specificata perioada in care se pot lua cele 5 zile libere ptr. casatorie. Adica, daca nu sunt facute cununia civila si cea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, anul trecut am facut cununia civila si mi-am luat ... nadia2214 nadia2214 Buna ziua, anul trecut am facut cununia civila si mi-am luat cele 5 zile libere legale la locul de munca X. Intre timp am schimbat locul de munca si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)