avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort american
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort american

1. eu - cetatean american si roman
2. ea - cetatean roman.
3. nu avem copii, eu am cumparat din banii mei o garsoniera si o masina in Romania, dupa casatorie
4. din 2005, anul casatoriei, am stat separati, ea in America, eu in Romania
5. casatoria a fost pronuntata in America si a fost declarata in timp util la Consulatul Romaniei din New York

Vreau sa divortez, dar ea nu este de acord. Pot sa divortez in Romania ? Daca da, cat ar putea sa dureze, cu aproximatie ? Ce se intampla cu bunurile pe care le-am cumparat in timp ce am fost casatoriti, dar care sunt doar pe numele meu, cumparate din banii mei si de care ea nu stie ca exista ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 09:34, 22 Septembrie 2009
puteti divorta si in romania, in masura in care aceasta casatorie a fost transcrisa in tara .
daca nu s-a procedat la transcrierea casatoriei in romania, puteti face acest lucru si acum, urmand ca ulterior sa demarati procedura de divort .
chiar daca sotia nu este de acord cu divortul, dvs . aveti posibilitatea de a solicita in instanta acest lucru .

referitor la partaj: regula generala este ca tot ceea ce sotii /unul dintre soti dobandesc/ dobandeste in perioada casatoriei , va intra in comunitatea de bunuri a sotilor .
in situatia in care , dvs ati cumparat aceste bunuri din bani proprii, si puteti sa si dovediti acest lucru , fara ca sotia sa fi contribuit in vreun fel, acele bunuri nu vor putea constitui bunuri comune, ci-si vor pastra calitatea de bunuri proprii ale dvs .
1. eu - cetatean american si roman
2. ea - cetatean roman.
3. nu avem copii, eu am cumparat din banii mei o garsoniera si o masina in Romania, dupa casatorie
4. din 2005, anul casatoriei, am stat separati, ea in America, eu in Romania
5. casatoria a fost pronuntata in America si a fost declarata in timp util la Consulatul Romaniei din New York

Vreau sa divortez, dar ea nu este de acord.
Nu aveti nevoie de acordul ei pentru divort decat in ipooteza in care ar fi vorba de un divort prin acordul partilor.
Pot sa divortez in Romania ?
Competenta apartiene instantei ultimului domiciliu al sotilor.
Daca da, cat ar putea sa dureze, cu aproximatie ?
In raport de modalitatea de divort si de existenta unui capat de cerere referitor la partaj poate dura inrte doua luni si 2 ani.
Ce se intampla cu bunurile pe care le-am cumparat in timp ce am fost casatoriti, dar care sunt doar pe numele meu, cumparate din banii mei si de care ea nu stie ca exista ?
In principiu bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt preyumate a fi bunuri comune ale sotilor indiferent ca sunt cumparate doar pe numele dvs.
In masura in care bunurile despre care vorbiti sunt bunuri mobile le puteti face `neobservate` urmand sa le folosit dvs. pe viitor.
Bunurile imobile insa nu le puteti face `neobservate` -vorbesc de cele din Romania- intrucat starea de coproprietate subzista si dupa desfacerea casatoriei asfel incat nu veti putea dispune de aceste bunuri -adica sa il vindeti, donati e.t.c- decat cu acordul coproprietarului -adica a fostei sotii.
Astfel va afla de bun si nu va va semna icioda
Pai daca bunurile sunt pe numele meu si sunt dobandite de mine cu propriii mei bani, ea ce drept ar putea avea asupra acestor bunuri ? Eu sunt in tara de 4 ani, ea e in America de 4 ani, iar garsoniera am cumparat-o acum un an. In acesti 4 ani, nici un leu sau cent nu a intrat in contul meu, sunt banii cu care am venit de acolo. Dar oricum, ca sa simplific lucrurile, pot sa donez aceasta garsoniera inainte de a intenta divortul.

Deci , daca divortul este de competenta instantei de la ultimul domiciliu, asta inseamna ca nu pot divorta in Romania ? Pentru ca ultimul domiciliu comun l-am avut in America, niciodata in Romania. Pot sau nu sa divortez in Romania ?
Ca sa evitam discutii contradictorii pe aceasta tema va reproduc textul art. 30 C. fam.:
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Drept urmare legea e cat se poate de explicita .... la fel am fost si eu ..... sper sa intelegeti ca rolul meu nu este decat acela de a va informa vis a vis de intrebarea dvs. Nu are nici o importanta unde ati stat dvs. unde a stat ea, imortant este ca dpdv legal sunteti casatoriti.
Nu puteti dona aceasta garsoniera inaintea divortului pentru ca bunul -astfel cum v-am mai spus- este un bun comun si aveti nevoie de acordul sotiei expres si in forma autentica.
Il puteti dona ulterior divortului si partajului in masura in care bunul va va fi atribuit de instanta sau anterior desfacerii casatoriei si divortului cu acordul sotiei in forma aratata.
Puteti introduce o actiune in tara in masura in care sotia va fi de acord si nu va contesta acest aspect -al domiciliului-.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate Sykesdiana Sykesdiana Buna ziua , eu cu soțul meu suntem căsătoriți de doi ani și avem o fetiță iar acum urmează să avem un al doilea copil .El împreună cu sora lui ... (vezi toată discuția)
Pot vinde un teren, eu fiind proprietarul, atat timp cat sotul(de care urmeaza sa divortez) nu este in tara? kodyxgen kodyxgen Buna ziua! Am cumparat un teren imediat dupa casatorie, inca nu aveam buletinul schimbat, deci pe contractul de vanzare-cumparare apare numele meu de inainte ... (vezi toată discuția)
Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)