Doresc sa cumpar un apartament prin programul Prima Casa. Am fost la notar sa facem antecontractul si am intampinat probleme din partea notarului referitor la actele de proprietate ale apartamentului. Se pare ca vanzatorul a cumparat apartamentul de la fostii proprietari care l-au dobandit printr-un contract de intretinere. Pe langa contractul de vanzare cumparare, vanzatorul actual a aratat notarului contractul de intretinere al fostilor proprietari si o declaratie data de batrana intretinuta cum ca este de acord cu vanzarea apartamentului. Dar notarul a zis ca pentru el acea declaratie este nula (desi a fost data tot la notar) si cat timp traieste batrana contractul de intretinere poate fi atacat in instanta. Am fost la alt notar care a zis ca din punctul lui de vedere acea declaratie este valida si nu are cum sa atace in instanta vanzarea cumpararea din moment ce a fost de acord. Se poate indrepta doar asupra intretinerii dar nu si asupra vanzarii. La banca cand am intrebat au fost destul de evazivi, au zis ca ei se bazeaza pe opinia notariala si daca notarul zice ca e in regula nici ei nu se opun. Intrebarea mea este: eu ce fac acum? sa ma iau dupa primul notar si sa renunt la cumparare? sa ma duc la al doilea notar si sa risc totusi ca dosarul sa fie respins de banca in cele din urma?
Atata timp cat persoana care beneficia de intretinere si-a exprimat acordul notarial iar tranzactia intre vanzatorul actual si cel anterior a fost finalizata prin act autentic incheiat la un notariat nu exista motive pentru care tranzia actuala sa fie conditionata de contractul de v/c anterior.
Mergeti "pe mana" celui de-al doilea notar si continuati procedura de obtinere a creditului prin PC.
Multumesc mult pentru raspuns. Deci nu sunt probleme daca batrana traieste si nu a renuntat la contractul de intretinere? Ea doar si-a dat acordul pentru vanzare. Primul notar spunea ca tranzactia se poate finaliza doar in conditiile renuntarii la intretinere, chiar mi-a si aratat un draft de opinie notariala care trebuie completat pentru banca si cu specificatia clara ca nu se poate lua in garantie imobilul atata timp cat
batrana traieste. Offf tare greu e...
Atata timp cat persoana care beneficia de intretinere si-a dat acordul ptr instrainare nu mai exista niciun impediment ptr incheierea altor tranzactii.
Acordul dat inseamna renuntarea la intretinere.
Din moment ce vanzatorul actual nu a preluat apartamentul cu clauza de intretinere ce rost mai are un alt acord al persoanei respective?
@mamazzz,
Desi raspunsurile primite mai sus sunt (partial) corecte, trebuiesc facute niste precizari:
1) Acordul dat de batrana la vanzare nu inseamna automat renuntarea la intretinerea prestata de catre debitorul intretinerii, respectiv primul vanzator din speta dvs.
2) Ce este intre batrana (creditorul intretinerii) si primul vanzator (debitorul intretinerii) este treaba lor si numai a lor, presupunand ca batrana nu si-a rezervat vreun dezmembramant al dreptului de proprietate si pe care sa-l fi notat in cartea funciara ori sa fi stipulat vreo alta inalienabilitate.
3) Faptul ca deja s-a realizat o vanzare catre actualul proprietar este un lucru care va avantajeaza, sens in care ar trebui sa stim si de cat timp este imobilul inscris pe numele acestuia la cartea funciara (asa, ca o garantie suplimentata pentru clarificarea problemei dvs).
De aceea, fata de cele de mai sus, se impune sa verificati daca:
1) Imobilul este grevat de vreo sarcina sau interdictie la vanzare inscrisa la cartea funciara.
2) Ce se stipuleaza, mai exact, in contractul de intretinere si in declaratia de acord la vanzare.
3) De cat timp este imobilul in proprietatea actualului vanzator.
Si opinia mea este ca sansele va sunt favorabile sa faceti vazarea fara a avea probleme (sub rezerva de a analiza mai apasat motivele pentru care primul notar v-a refuzat - banuiesc ca un motiv a avut el - si probabil fie dvs nu l-ati inteles in mod clar, fie nu il cunoasteti). Si mergand pe principiul separatiei de opinii, pentru clarificarea dubiului puteti merge si la un al treilea notar si sa notati si argumentele acestuia (cel putin eu asa va sfatuiesc sa procedati).
1) Imobilul nu are nici o sarcina sau interdictie trecuta in CF
2) Nu stiu exact ce se stipuleaza, din pacate nu am copii la acele documente, au ramas la notar copiile si originalul la proprietar. Al doilea notar dupa ce a citit declaratia cu acordul de vanzare a spus ca nu e chiar cum ar fi vrut el formulata dar totusi e valabila.
3) Imobilul este de 3 ani intabulat pe numele actualului proprietar.
Primul notar a fost reticent de la inceput, prima data s-a legat ca nu e trecut in contractul de vanzare cumparare numarul certificatului energetic si a cerut o copie dupa el desi noi am facut acum alt certificat energetic cu alta clasa de eficienta, a zis ca el vrea sa vada ca s-a facut si acum 3 ani cand s-a vandut imobilul prima data. Vanzatorul s-a enervat si a inceput sa-l ia la intrebari nu prea politicoase pe notar si cand eram pe punctul de a semna antecontractul, notarul a zis: Dar uite ca e trecut pe contractul de VC ca a fost dobandit de fostii proprietari prin intretinere, deci ori imi aduceti dovada ca a murit batrana ori va luati hartiile si plecati. Degeaba i-a aratat vanzatorul contractul de intretinere si declaratia cu acordul la vanzare ca nici nu a vrut sa auda. A zis ca e foarte probabil ca banca sa respinga dosarul si nu are rost sa cheltuim bani degeaba.
Al doilea notar, dupa ce a studiat documentele, a zis: Nu e chiar gresit ce v-a zis primul notar, tehinic si juridic exista sansa, chiar daca minima, ca batrana sa fie nemultumita de felul cum e intretinuta si sa aveti probleme. Dar practic e putin probabil.
Am luat legatura cu fostii proprietari si au zis ca batrana traieste si poate veni sa semneze ce documente mai vrem ca sa putem face vanzarea si mi-a "recomandat" notarul la care a facut si el vanzarea imobilului care, citez: "- Va face orice doriti si cum doriti. "
Cred ca ideea cu al treilea notar este foarte buna.
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat sa ma ajutati cu raspunsurile!
Opinie notariala
Codrys
Pentru a obtine un credit ipotecar avem nevoie de o opinie notariala in ceea ce priveste imobilul ce va fi achizitionat cu banii din imprumut. Pentru aceasta ... (vezi toată discuția)