avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achiziție imobil cu credit imobiliar. Cum se poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achiziție imobil cu credit imobiliar. Cum se poate elimina clauza de întreținere din contractul de vânzare-cumpărare anterior?

Buna ziua! As dori sa fac un imprumut imobiliar la o banca pentru achizitionarea unui apartament, iar printre conditiile acordarii creditului este specificat si actul de provenienta al respectivului apartament. Problema este ca respectivul proprietar are contract de vanzare cumparare intre el si mama lui cu clauza de intretinere. Banca nu accepta astfel de contracte de vanzare cumparare. Mentionez ca mama lui este in viata si nu locuieste acolo.
Se poate face o cerere in care sa specific mama lui ca renunta la respective clauza pentru a disparea si din extrasul de carte funciara, si apoi sa facem un act aditional la respectivul contract in care sa specificam respective clauza? In principal pe mine m-ar interesa sa nu apara pe extrasul de carte funciara, si daca se poate nici in contract (aici ma refer daca s-ar putea face o actualizare a contractului in care sa nu fie specificata o clauza). Pentru lamuriri va stau la dispozitie. Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie ca vanzatorul si mama lui sa mearga la un notar,, cel mai bine chiar la notarul care a intocmit contractul de intretinere. Acolo mama va declara in fata notarului ca renunta la beneficiul inscris in cartea funciara iar notarul va ordona radierea lui din CF. Scoateti un nou extras si cu copia contractului si copia actului facut de mama in fata notarului ati rezolvat problema.
Va multumesc mult pentru raspuns si interes.
Mai am o intrebare: in cazul in care doresc sa cumpar apartamentul parintilor mei(tot prin credit imobiliar), iar acestia doresc sa punem o clauza, pot sa fac un act aditional in care sa faca referire la respectivul contract si in care sa fie specificata clauza? La fel.. pentru banca, care nu accepta clauza in contract si nici in cartea funciara. Va multumesc mult
Contractele de vanzare cumparare cu clauze, de fapt sunt niste struto-camile, care nu aduc nici un beneficiu nimanui. Tot nu v-ati convins?
Au fost o practica, undeva, candva. Eronata, din punctul meu de vedere, din cauza perceptiei generale ca vanzarea "e mai sigura", dar in acelasi timp se doreste si ingrijire.
Vorbim despre prestatii diferite, care nu se amesteca.
La vanzare cumparare exista obligatia achitarii pretului. Pretul stabilit in bani este de esenta vanzarii. Au vandut casa, ai luat banii, la revedere.
La contractul de intretinere, obligatia consta in asigurarea hranei, a imbracamintei, a ingrijirii, medicamentelor, etc. Este un contract aleatoriu (ca nu stii cat traieste cel ingrijit, ca poti sa il ingrijesti 1 an sau 20) si cu executare succesiva (in timp). X da casa, in schimbul intretinerii.
O vanzare cu conditia intretinerii, de fapt nu mai e vanzare.
Ori incheiati contract de vanzare cumparare ori incheiati contract de intretinere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic ca cel mai simplu este sa faceti doua contracte: un contract de vanzare-cumparare si un contract de intretinere. Chiar daca parintii d-voastra pierd garantia reala (asupra apartamentului) raman cu garantia asupra intregului d-voastra patrimoniu care contine si apartamentul cumparat. Chiar daca exista o ipoteca in favoarea bancii in caz in care nu va executati obligatia de intretinere au la indemana un mijloc eficient de a va convinge sa o faceti.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un contract de vanzare cu clauza de intretinere este, sub noul cod, ca si sub cekl vechi, un contract de vanzare sau un contract de intretinere, in functie de ponderea intretinerii raportat la pret.
In cazul aratat de dv. mai sus se pune problema ce anume nu acepta banca: clauza de intretinere, inscrierea ei in CF sau faptul ca acel contract poate mirosi a donatie? Pana nu stim ce nu-i place bancii, va putem trimite pe coclauri sa mai incheiati zeci de mii de declaratii si contracte, poate inutil.

In privinta imobilului cumparat de dv. de la parinti, depinde in mod real ce anume urmariti de la parinti, ce bani le dati pe imobil etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama la azil - sora mea doreste partaj gugutza gugutza Buna ziua ! Cine ma poate ajuta, oare ? In anul 1991 am cumparat apartamentul pe care îl ocupam împreuna cu mama mea din 1978. L-am achitat in totalitate, ... (vezi toată discuția)
Riscuri / nelamuriri /pasi de urmat achizitie imobil maral maral Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un apartament si as avea nevoie de cateva sfaturi/lamuriri. Apartamentul este mostenit de 3 frati si de catre mama ... (vezi toată discuția)
Act aditional contract vanzare cumparare imobil Mihai Slv Mihai Slv Buna ziua. As avea rugamintea daca ma puteti ajuta cu o problema. As dori sa cumpar apartamentul parintilor mei (prin credit imobiliar), iar acestia doresc sa ... (vezi toată discuția)