avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli judecata

Buna ziua, de mai bine de 6 ani, presedintele asociatiei de proprietari initiaza recurs dupa recurs in procesul cu fostul administrator, pentru recuperarea unor sume. In tot acest timp, nu a informat membrii asociatiei privind evolutia proceselor si nici nu a purtat discutii cu acestia privind oportunitatea continuarii actiunilor judecatoresti (hotaririle instantelor fiind, dupa aprecierea presedintelui injuste). In tot acest timp proprietarii au platit cheltuieli de judecata. Incepind cu aceasta luna (intretinerea pe luna august)..o parte din locatari au decis sa nu mai plateasca cheltuielile de judecata.
Intrebarea 1. - Exista posibilitatea ca proprietarii sa nu mai plateasca cheltuielile de judecata, avind in vedere cele de mai sus?
Intrebarea 2. - Suma reprezentind cheltuielile de judecata fac parte ca element component al cheltuielilor lunare de intretinere? Sunt supuse penalizarilor?
Cu stima N.Ciclosan
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:26, 21 Septembrie 2009
1. actiunile pornite de asociatiile de locatari sunt scutite de taxe de timbru.....ca sa isi recupereze cheltuielile facute de el cu deplasari etc are nevoie de acordul tuturor locatarilor pentru a si le deconta......in orice caz doar dupa acordul locatarilor le poate incasa si parerea mea nu ar trebui sa poarte dobanzi pentru ca acestea nu afecteaza utilitatile care in caz de intarziere se majoreaza....ci doar recuperarea unro cheltuieli efectuate........
Este adevarat ca actiunea in instanta este scutita de taxa de timbru dar consultantul, avocatul trebuie platit. Sunt putini presedinti de asociatii de proprietari care pot merge in instanta fara avocat.
Acum sigur ca se exagereaza cand se spune ca presedintele initiaza recurs dupa recurs pentru ca recurs se face o singura data. Poate e vorba de un proces care se desfasoara termen dupa termen.
Se exagereaza si cand se spune ca in aceasta perioada nu a informat membrii asociatiei, pentru ca daca nu-i informa nu aveam de unde sa stim noi.
Apoi in 6 ani nu a avut loc nici o adunare generala, nici o sedinta de comitet ? Nu se poate .
Se poate discuta in comitet si in adunarea generala referitor la continuarea procesului. In cazul retragerii actiunii de catre asociatie, cine suporta suma care ar trebui recuperata de la datornic? Propuneti in adunarea generala sa suportati dv , toti proprietarii paguba si hotarati retragerea actiunii in justitie.
In multe situatii cheltuielile de judecata se suporta de catre asociatie din fondurile proprietarilor fara a-i pune la plata separat, dar sa existe aceste fonduri de rulment , de reparatii, fonduri speciale din venituri diverse, etc. In momentul castigarii procesului de catre asociatie, cel care pierde procesul este obligat sa plateasca si cheltuieli de judecata. Incasand aceste cheltuieli, se completeasa sumele in fondurile de unde au fost luati.
Dar sunt si actiuni in justitie in care se poate decide repartizarea cheltuielilor dfe judecata ca orice cheltuiala administrativa, mai ales in situatia cand nu sunt sanse sa se recupereze cheltuielile respective in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli judecata Nic.Cic Nic.Cic Buna ziua, de mai bine de 6 ani, presedintele asociatiei de proprietari initiaza recurs dupa recurs in procesul cu fostul administrator, pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)
Radiere asociatie de proprietari sisoxy sisoxy Buna seara, Suntem o asociatie de proprietari care suntem cu datorii la un furnizor,avem plangere penala impotriva fostului administrator, iar unii locatari ... (vezi toată discuția)
Datornici in bloc anghel elena anghel elena stau intr-un bl in care avem 3 restantieri,cel mai mare are o suta si de mil,l-a dat in judecata dar nu se poate face nk pt ca CICA daca nu avem presedinte de ... (vezi toată discuția)