avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Intrebare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Intrebare

Daca un angajat in timpul programului de lucru , este pus sa faca un lucru in alta locatie in afara locului de munca de catre seful lui , binenteles acesta nu refuza caci are teama ca seful sa nu il concedieze ,..si acesta se accidenteaza cu zile de spitalizare .Cine este responsabil , ce drepturi are angajatul si binenteles angajatorul?ma lamureste cineva?!multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:44, 5 Mai 2017
Evenimentul trebuie cercetat de catre o comisie numita prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.5 lit.g), evenimentul se inregistreaza de catre firma ca accident de munca.
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Prin dosarul de cercetare se stabilesc, printre alte aspecte, incalcarile de la normele ssm si responsabilitatile pentru incalcarile normelor.
Din discutie reiese ca lucratorul nu a fost instruit pentru actvitatea ce urma sa o execute la noul loc de munca/ noua locatie. Seful direct de la noul loc de munca/ noua locatie are responsabilitatea instruirii lucratorului. Conducatorul noului loc de munca, care ar trebui sa dea avizul pentru desfaasurare activitate la noul loc de munca are si acesta o responsabilitate.
Angajatul daca a fost instruit si nu a tinut cont de noile instructiuni si s-a accidentat poate avea si acesta o responsabilitate.
Prin inregistrarea evenimentului produs ca AM, victima beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Degete taiate circular adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu si-a taiat ieri 4 la circular.Tocmai ce a intrat in operatie cu pisibilitatea sa piarda minim unul dintre ele.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Accident autocar adichivu1 adichivu1 Care este procedura in caz ca am fost ranit in accidentul cu autocarul,pasager fiind ? (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat opreanico opreanico am cazut la serviciu, nu mi s-a eliberat adeverinta de salariu si am intrat in concediu de odihna, adeverinta necesara la medic pt eliberarea certificatului de ... (vezi toată discuția)