Daca un angajat in timpul programului de lucru , este pus sa faca un lucru in alta locatie in afara locului de munca de catre seful lui , binenteles acesta nu refuza caci are teama ca seful sa nu il concedieze ,..si acesta se accidenteaza cu zile de spitalizare .Cine este responsabil , ce drepturi are angajatul si binenteles angajatorul?ma lamureste cineva?!multumesc
Evenimentul trebuie cercetat de catre o comisie numita prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.5 lit.g), evenimentul se inregistreaza de catre firma ca accident de munca.
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Prin dosarul de cercetare se stabilesc, printre alte aspecte, incalcarile de la normele ssm si responsabilitatile pentru incalcarile normelor.
Din discutie reiese ca lucratorul nu a fost instruit pentru actvitatea ce urma sa o execute la noul loc de munca/ noua locatie. Seful direct de la noul loc de munca/ noua locatie are responsabilitatea instruirii lucratorului. Conducatorul noului loc de munca, care ar trebui sa dea avizul pentru desfaasurare activitate la noul loc de munca are si acesta o responsabilitate.
Angajatul daca a fost instruit si nu a tinut cont de noile instructiuni si s-a accidentat poate avea si acesta o responsabilitate.
Prin inregistrarea evenimentului produs ca AM, victima beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Am nevoie de un sfat
opreanico
am cazut la serviciu, nu mi s-a eliberat adeverinta de salariu si am intrat in concediu de odihna, adeverinta necesara la medic pt eliberarea certificatului de ... (vezi toată discuția)