Codul muncii nu prevede expres modul de aducere la cunostinta despre demisie catre angajator, dar o modalitate sigura de instiintare catre angajator reprezinta trimiterea acesteia prin intermediul oficiului postal cu confirmare de primire, fax. Instiintarea pe cale electronica poate fi folosita ca mijloc de proba daca demisia a imbracat o forma scrisa, fiind semnata de salariat, apoi scanata si trimisa de pe adresa de e-mail personala a salariatului catre angajator.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
"Forma scrisă a demisiei reprezintă o condiţie ad validitatem şi această soluţie este justificată de principiul simetriei juridice, în sensul că, de vreme ce salariatul poate fi concediat numai printr-o decizie scrisă care trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege, este firesc ca şi demisia să îmbrace la rândul ei forma scrisă."
(Curtea de Apel Piteşti, Secţia I civilă, Decizia civilă nr. 2812 din 5 septembrie 2013, Sursa: portal.just.ro)
"gresala"
ContSters67739
Dupa ce am fost anuntata sa ma duc sa lichidez,desi eu verbal am vrut sa demisionez,dar nu au fost de acord,azi cand am sunat la resurse umane si am intrebat ... (vezi toată discuția)
Demisie
marianapirvu
buna ziua, ce pot face in situatia in care un salariat a lipsit nemotivat si cand a venit a spus ca isi da demisia fara sa argumenteze din ce motive si mai ... (vezi toată discuția)