Buna ziua,
Am o problema care se tot agravează si as vrea un sfat daca este posibil.
Acum vre-o 5 ani m-am casatorit si datorita conjuncturii din acel moment si in urma unei intelegeri verbale am ramas in apartamentul parintilor. Parintii si-au cumparat o casa. Din banii de nunta i-am ajutat la constructia casei, le-am cumparat o masina si am renovat apartamentul. Toate astea se traduc in cateva sute bune de milioane si multa munca. In 5 ani am crescut considerabil valoarea apartamentului.
Am o sora, care dupa ceea ce ne-au zis parintii in intelegerea pe care am avut-o, trebuie sa primeasca in compensare un teren cu o suprafata considerabila si o valoare apropiata de cea a apartamentului (cu o plata a diferentei de valoare efectuata de catre mine catre sora mea pentru a fi egalitate de valori). Totul a fost ok pana in momentul in care s-a casatorit si sora mea.
Problema actuala si prostia de care am dat dovada pana acum a fost ca tot ce am facut pana de curand am fost in mare parte fara acte sau cu acte in numele parintilor. Stiu ca investitiile mai vechi de 3 ani nu pot fi cerute.
Acum cumnatul si sora mea, avand nevoie de bani, pun problema scoaterii noastre din apartament pentru a-i forta pe parinti sa vanda apartamentul si sa imparta banii. De terenul promis ei nu vor sa se atinga pentru ca acolo planuiesc sa-si construiasca o casa.
Ce sanse avem sa ramanem in apartament si/sau sa ne recuperam macar partial din banii investiti?
Cum pot sa ne evacueze din apartament? Ne putem opune?
Parintii ar fi de acord doar cu donatie catre mine si nu cu un contract de v-c (nu vor ca aprtamentul sa devina bun comun pentru mine si sotie). Cum s-ar putea face donatia astfel incat sa nu poata fi revocata (ma gandeam la o clauza cu plata unor daune substantiale de catre cel care cere revocarea)?
Indiferent de ce clauza puneti dvs donatia poate fi supusa raportului in cazul in care depaseste ii afecteaza pe mostenitorii rezervatari! Cum in cazul dvs exista in patrimoniul parintilor si un teren este posibil ca , in cazul decesului parintilor , terenul sa fie la o valoare aproximativ egala cu a apartamentului , caz in care revenindu-i sorei sa nu existe motive pentru raportarea donatiei.:D
buna ziua!
donatia ar putea fi facuta cu scutire de raport=oblig pe care o au unii fata de altii sotul supravietuitor/descendentii de a aduce la masa suucesorala tot ce au primit de la defunct.
daca se face cu scutire de raport, se mai pune problema de a vedea dc donatia incalca rezerva suuccesorala.
din spusele dvs parintii ar mai avea si alte bunuri in patrimoniu, dar problema rezervei se pune abia la data decesului....deci este prematura discutia.
pentru a nu avantaja pe vreunu din copii parintii ar putea sa va faca amandurora acte de donatie.