avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RESTITUIRE PARTIALA FOND RULMENT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RESTITUIRE PARTIALA FOND RULMENT

Buna ziua,
Am solicitat presedintelui asociatiei de proprietari restituirea partiala
a fondului de rulment aferent a 2 persoane care incepand cu luna martie
2009 si-au schimbat domiciliul (suma cerut a fost de 70 ron din 288 ron).
Raspunsul a fost negativ.
As dori sa stiu daca am dreptul la restituire partiala cf. art 24 (4) din
hot. nr. 1588" Fondul de rulment încasat se poate restitui în situatiile
de schimbare a domiciliului"....
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:01, 22 Septembrie 2009
innas a scris:

Art. 24 (4) din Hot.1588 spune: (4) "Fondul de rulment încasat se poate restitui în situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si în situatiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului", deci si la schimbarea domiciliului, pt ca in felul asta scad cheltuielile, nu numai la vanzare.


V-am ingrosat cuvintele din textul Dv. care exprima exact ce v-am si spus. Daca in asociatia Dv. se obisnuieste asta, vi se poate restitui, de ce nu?. Dar daca nu se face, nu exista o decizie a comitetului, nu vi se restituie.
.....................
Dv. nu trebuie sa ne convingeti pe noi, ne-ati cerut o parere, eu mi-am spus-o. Trebuie sa-i convingeti pe cei din conducerea blocului Dv., pe argumente, ca sunteti indreptatiti sa vi se restituie FR partial. Puteti fi chiar iniatiatorii acestei propuneri, cu aplicare incepand cu Dv.
Argumentul Dv. ar fi ca pentru 2 persoane cheltuielile pe timpul iernii scad cu suma pe care o doriti returnata.
Multumesc pentru parere, nu incerc sa va convig pe dumneavoastra, ci pe mine!!! Exact asta am inteles si eu din lege. In asociatia noastra de proprietari s- a returnat partial numai fostului presedinte. Proprietarilor care au vandut apartamentele si celor in situatia mea li s-a spus fie ca nu mai au fond de rulment (fosta administratora si-a dat demisia, si actualul "comitet, presedinte" ii imputa suma FR) fie ca nu au dreptul. Este foarte greu sa ajungi la o intelegere cu niste semianalfabeti care nu vad in asociatia de proprietari numai un os de ros. Despre control autorizat de la primarie sau un control instituit cu titlu executoriu nici nu vor sa auda. Eu am vrut sa aflu si o alta parere. Multumesc
Restituire de fond de rulment parțial
In lege nu scrie.Ați postat foarte corect.După cum se știe fondul de rulment
este egal cu valoarea ce mai mare a unei intrețineri.Nu are nici o legătură
cu numărul de persoane.
Am avut un singur caz cand un proprietar a cerut compensarea fondului
de rulment cu intraținerea fiind la acea dată in imposibilitate de plată.
Cu greu dar a ințeles.Sunt și persoane care nu au puterea de ințelegere
sau nu știu că sunt niște legi sau R.O.I.dela care nu te poți abate.
Intotdeuna trebuie documentat cu hartii cu legea.Este adevărat că de multe
ori te lasă nervii.Dar cu răbdare faci față.Pentru mine contează foarte mult
condițiile și cum arată scara unde stau.Acesta este motivul pentru care
sunt in administrație.Ceva in plus la fel de important .Sunt persoane care
sunt pensionate,care merită să-și trăiască bătranețea in condiții civilizate.
Dar tot timpul este loc de mai bine.

Normă metodologică din 19/12/2007 specifica :
Art. 24. -
(1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

Asa cum prevad normele, fondul de rulment se dimensionaza in functie de ceheltuieli si nu in functie de persoane. Apoi se spune clar ca se dimensioneaza in functie de cheltuielile cele mai mari din anul precedent.
Asadar la inceputul anului viitor ( noi am facut recalcularea in februarie ), puteti solicita restituirea partii de fond de rulment ce o aveti la asociatie, care este mai mare decat cheltuiala lunara cea mai mare din anul 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire fond de reparatii miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca la vanzarea unui apartament proprietarul care vinde este indreptatit sa i se restituie fondul de rulment si fondul de ... (vezi toată discuția)
Restituire fond rulment moshu_stef moshu_stef Buna ziua!Am si eu o intrebare si va rog mult cine stie sigur sa imi raspunda!In afara cazului in care se vinde o locuinta, si a hotararii Adunarii generale a ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii - transmitere de la vechiul proprietar la cel nou freddy freddy Buna ziua, Am sa trec direct la subiect: daca vechiul proprietar avea achitat fondul de reparatii, mai trebuie sa achite si cel nou(adica eu)? Se poate ... (vezi toată discuția)